Už padesát let jsou hvězdy v Praze na dosah

Praha - Koncem listopadu uteče 50 let od otevření pražského planetária ve Stromovce. Moci se podívat zblízka na hvězdy, skoro se dotknout Slunce nebo Měsíce, to byla před půl stoletím novinka. Pražské planetárium je jedním ze šesti v České republice, ale chlubí se jak svou velikostí, tak i svým stářím. Oslavy 50. výročí probíhají od poloviny září až do poloviny prosince letošního roku a pro návštěvníky jsou připraveny nové pořady.

První diváci se na hvězdnou oblohu podívali už v létě roku 1960, kdy byl astronomický sál zpřístupněn na několik týdnů účastníkům celostátní spartakiády. Oficiálně byl pravidelný provoz pro veřejnost zahájen 20. listopadu.

V roce 2009 si planetárium předčasně nadělilo narozeninový dárek – nový projekční systém. Ten tvoří dvanáct počítačů a dva projektory. Každý z nich má rozlišení 4 000 x 2 000 obrazových bodů, což je pro srovnání více, než mají čtyři HD TV televizory dohromady. Na kopuli planetária se tedy promítá 8 miliard bodů.

Milénium (zdroj: ČT24)

Velkolepý pohled do světa atomových jader a elementárních částic a srovnání s rozměry nesčíslněkrát většími nabízí pořad Od mikrokosmu po megakosmos, který bude mít premiéru 23. října. Od konce září mohou zvědavci spolu se sondami Pioneer a Voyager cestovat až za hranice sluneční soustavy v pořadu Poutníci prostorem a časem. „Pražské planetárium je unikátní třeba tím, že pro školy máme ucelený systém více než 30 programů. Pro každou školní třídu máme vypracovaný minimálně jeden školní program, který doplňuje školní výuku,“ doplnil zástupce ředitele pro techniku Jan Šifner.

Marcel Grün, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy:

„V astronomickém sále nás za padesát let navštívilo kolem šesti milionů lidí. Není to snad světově nejvíc, ale určitě vždy viděli něco, co bylo považováno za světovou špičku.“

Planetárium hlavního města se chlubí svou velikostí, řadí se totiž mezi největší na světě. Projekční kopule má průměř 23 metrů, překonají ji jen planetária ve Spojených státech s kopulí o průměru 26 metrů a Asii, která jsou ještě o 4 metry větší. Přece jen však svůj primát na světovém žebříčku má, nikde jinde nenajdete v jednom planetáriu šest projekčních strojů.

Výstava v pražském planetáriu
Zdroj: ČT24