Všech 33 horníků je venku z důlního pekla

Copiapó (Chile) - Záchranáři vysvobodili z chilského dolu všech 33 zavalených horníků. Jako první se dostal na povrch v 05:11 SELČ 31letý Florencio Ávalos. Záchranáři od té doby v pravidelných intervalech vytahují úzkou šachtou jednoho muže za druhým. Jak poslední byl vyvezen z podzemního vězení Luis Urzúa přezdívaný Don Lucho. Ten byl v podzemí velitelem, který si získal respekt všech horníků. Na povrchu horníky čekaly rodiny i chilský prezident Sebastián Piñera. Muži v podzemí přežili rekordních 69 dní a euforie z jejich návratu ovládla celou zemi. Lidé sledovali záchrannou operaci v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách nejen v přilehlém městě Copiapó, ale i v hlavním městě Santiago de Chile. Oslavy zázraku neberou konce. Pod zemí zůstává už jen pět záchranářů, kteří se tam spustili, aby organizovali vyprošťování horníků. Nyní jsou na povrch vyváženi i oni.

Zahájení evakuace horníků se o několik hodin zdrželo. Původně chilské úřady předpokládaly, že první z mužů se dostane na povrch v úterý ve 23:00 našeho času. Záchranáři se ale museli vypořádat s technickým problémem na záchranné kapsli. Krátce po čtvrté hodině ráno se pod zem spustil jeden ze záchranářů, který prověřil fungování kabiny. V dole horníkům vysvětlil, jak se chovat při stoupání na povrch. Poté poslal nahoru Ávalose.

Profily včech 33 horníků naleznete ZDE.

Horníci se zpočátku dostávali nahoru přibližně v hodinových intervalech, v podvečer se podařilo záchranné práce trochu urychlit a horníci se objevují na povrchu zhruba ve 40minutových intervalech. Cesta kapsle do hloubky 622 metrů trvá asi 15 minut, přibližně stejně času zabere i stoupání na povrch. Další čas si ale vyžádá kontrola zařízení před každou cestou. Kromě horníků se ještě musí dostat zpět na povrch pět záchranářů, kteří za nimi sjeli kapslí dolů.

Chilský prezident Sebastián Piñera:

„Doufám, že duch těchto horníků zůstane navěky s námi. Dali jsme slib, že se nikdy nevzdáme, a dodrželi jsme ho.“

Ávalose po výstupu přivítal potlesk shromážděných záchranářů. Horník s úsměvem objal svého sedmiletého syna Bairona, který se neubránil slzám, a manželku. Uvítání se mu dostalo i od hlavy státu Sebastiána Piñery.

Druhý na povrch zamířil čtyřicetiletý Mario Sepulveda. Jeho radostné volání slyšeli shromáždění lidé dokonce ještě dříve, než ho spatřili. Po vystoupení z kapsle se objal s manželkou a záchranářům předal jako suvenýr kus skály ze zavaleného dolu. Po setkání s rodinou a lékařské prohlídce vystoupil Sepulveda před kamerou a poděkoval bohu, záchranářům i rodině. Sepulveda měl pro psychiku zavalených horníků velký význam, protože pod zemí plnil roli mluvčího a jakéhosi baviče.

Horníci si mohli vybrat, s kým se nejdříve setkají

Třetí horník, dvaapadesátiletý Juan Illanes, vstoupil nohama na zem v 7:09. Juan Illanes je bývalý profesionální voják a na stresové prostředí je dost zvyklý. Po vytažení působil velice klidně a vyrovnaně. „Byla to zábava,“ komentoval cestu kapslí.

Všech vysvobozených mužů se okamžitě ujímají lékaři. Agentura Reuters poznamenává, že všichni působí upraveně a jsou oholení. Všichni jsou vybaveni speciálními brýlemi, které chrání oči odvyklé dennímu světlu.

Chilský ministr zdravotnictví Jaimé Mañalich na adresu zachráněných horníků:

„Je to paradox, oni vypadají v tomto okamžiku klidněji než my.“

Pátým vysvobozeným je devatenáctiletý Jimmy Sanchez, který je z horníků nejmladší a měl také největší psychické problémy. První člověk, s nímž se po výstupu na povrch přivítal, byl jeho otec. Jak upřesnil zpravodaj ČT Petr Zavadil, horníci si mohli vybrat, s kým se chtějí po výstupu na povrch jako první setkat. Většinou si vybírali manželky, sedmý vytažený Jose Ojeda si přál setkání se svou vnučkou. Jako devátý se na povrch dostal 62letý Mario Gomez. Po vystoupení z kapsle se krátce pomodlil a přivítal s manželkou.

Nevěrník už je na svobodě

Jako 18. se ven dostal Esteban Rojas, který v podzemí slíbil své manželce, se kterou je 25 let, že si ji po návratu znovu vezme. Manželka ho na povrchu přivítala jako první. O mnoho komplikovanější bude mít ale vztahy po návrtu na povrch 21. zachráněný horník Yonni Barrios, na toho se totiž, zatímco byl v dole, provalila nevěra.

Třicátým horníkem byl čtyřicetiletý inženýr hydrauliky Raul Bustos, který je podle jeho ženy „nejšťastnějším smolařem na Zemi“. Když v únoru přežil, avšak přišel o své podnikání při obrovském zemětřesení, doufal, že v nové práci nalezne více klidu. V dole měl po závalu na starosti vodní systém. Z dolu vzkázal mamince, že se těší na její jídlo.

Ariel Ticona, otec nedávno narozené dcery Esperanzy, je venku

Když se 14. září Arielu Ticonovi narodila dcera, požádal manželku, aby jí dala jméno Esperanza, španělsky Naděje. Svou dceru viděl na videozáběrech, které záchranáři seslali trojnásobnému otci do zavaleného dolu. Po vytažení vytáhl Ariel telefon, kterým horníci komunikovali se záchranáři.

"Don Lucho" - poslední horník je na svobodě

Po 22 hodinách vytahování třiatřiceti horníků se rozezněly sirény, když byl z chilského dolu vytažen poslední z nich - Luis Urzúa. Ten je přezdívaný Don Lucho a nese velké zásluhy za vyrovnanost a trpělivost zavalených horníků během celé doby v podzemí.

Horníci byli rozděleni do tří skupin, nejprve na povrch vystoupali ti nejobratnější. Následovali je lidé se zdravotními problémy a nakonec na řadu přišli ti psychicky nejodolnější jedinci. Všichni horníci jsou podle možností v pořádku.

Pořadí, ve kterém budou horníci vytahováni

  • Zařízení na vytahování kapsle s chilskými horníky autor: Roberto Candia, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2020/201961.jpg
  • První vysvobozený chilský horník Florencio Avalos autor: AP, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2019/201890.jpg
  • Druhý vysvobozený chilský horník Mario Sepulveda autor: AP, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2019/201894.jpg
  • Uvěznění chilští horníci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2020/201962.jpg
  • Druhý vysvobozený chilský horník Mario Sepulveda autor: AP, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2020/201903.jpg