Je třeba zabít Ahmadínežáda, řekl izraelský poslanec

Bejrút - Íránský prezident Ahmadínežád přijel na dvoudenní návštěvu Libanonu. V tajném bunkru na neznámém místě se má sejít s vůdcem šíitského hnutí Hizballáh šajchem Nasralláhem. Ten je na izraelském seznamu nepřátelských osob. Ahmadínežád má jet i do jižního Libanonu, kde přednese protiizraelský projev, což vyvolalo v Izraeli ostrou reakci. Poslanec z řad izraelské krajní pravice vyzval, aby byl íránský prezident v Libanonu zabit.

Libanon připravil Ahmadínežádovi velkolepé přivítání, na letišti ho vítaly desetitisíce lidí, včetně libanonského prezidenta. Izrael se ale proti návštěvě ohradil. Izrael vnímá Ahmadínežádovu návštěvu Libanonu jako provokaci a podporu Hizballáhu, který útočí z libanonského území na Izrael. 

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ujistil v Bejrútu, že Írán by Libanon podpořil proti případné nepřátelské akci ze strany Izraele. „Íránský národ bude vždy stát za libanonským a nikdy ho neopustí. Určitě mu pomůžeme proti nepřátelským činům sionistického režimu,“ řekl Ahmadínežád. 

Dnes večer se má Ahmadínežád zúčastnit manifestace Hizballáhu v jihobejrútské baště tohoto hnutí. Zřejmě prostřednictvím videa vystoupí také vůdce této strany Hasan Nasralláh. 

Izraelský pravicový tisk sice píše, že se možná prezident pokusí přiblížit co nejvíc k izraelské hranici a hodit kámen na izraelské vojáky, ale izraelské bezpečnostní zdroje konflikt neočekávají.

„Pokud se Ahmadínežád ocitne byť jen na chvíli v hledáčku nějakého izraelského vojáka, je naprosto nutné zabránit tomu, aby se vrátil domů živý… Jsem pro preventivní medicínu, která zamezuje vážným nemocem. Tato likvidace by ušetřila hodně životů,“ řekl médiím poslanec Arié Eldad z opoziční nacionalistické formace Národní jednota-Naděje.

Militantní proíránské fundamentalistické šíitské hnutí Hizballáh je odpůrcem jakékoli dohody s Izraelem a jeho cílem je údajně likvidace židovského státu. Chce také vytvořit z Libanonu muslimský stát po vzoru Íránu. V Libanonu působí i jako vlivná parlamentní politická strana, zatímco Západ v čele s USA vede hnutí na seznamu teroristických organizací.