Nejmenší muž světa je z Nepálu, dnes je mu 18

Káthmándú (Nepál) - Guinessova kniha rekordů se dnes znovu přepisuje. Nejmenším člověkem světa se oficiálně stal Nepálec Khágendra Thapa Magar. Se svými 67 centimetry je totiž o šest centimetrů menší než současný rekordman z Číny. Přepsání rekordu doposud bránil nízký věk. Nepálec Khágendra Thapa Magar dnes slaví své osmnácté narozeniny. Právě tento věk byl podmínkou, aby se mohl stát oficiálně nejmenším mužem světa. Jeho hlavní dárek je tedy jasný - zápis do Guinessovy knihy rekordů.

„Jsme na syna velmi hrdí,“ komentoval událost otec rekordmana Rúp Bahádur Thapa Magar. „Náš sen se konečně splnil!“

Jak píše agentura Reuters, při příležitosti uznání Magarova triumfu se v jeho bytě uskutečnil malý koktejl. Oslavenec vyskočil na stůl, aby pro přítomné novináře připravil šálek nepálského čaje. Mezi dárky ke svým 18. narozeninám si pak za zvuku nepálských bubínků zatančil.

Guinessova kniha má nový rekord (zdroj: ČT24)

Magar byl drobný byl už při svém narození. Jeho třináctiletý bratr je přitom vysoký úměrně věku a od svých vrstevníků se ničím neliší. Příčina anomálie není jasná, protože k detailnímu vyšetření certifikovaného rekordmana nemají nepálští lékaři dostatečné vybavení. Hoch je vcelku zdravý, občas snad trochu kašle.

Z pomyslného žebříčku tak Nepálec sesadil Číňana Pching-pchinga, který je se 73 centimetry o 6 centimetrů vyšší. Rekord pro Magara ale není vším - i malý člověk totiž touží po velké lásce. I tak se mu ale bude hodit. Věří totiž, že až se jeho jméno objeví v Guinessově knize, nabídky k sňatku se jen pohrnou…