NBU123 - heslo za všechny prachy

Bratislava - Narušit tajnou počítačovou síť slovenského Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bylo v minulosti dost jednoduché. Přístupové heslo znělo nbu123. Několik hackerů na to přišlo a do sítě se údajně nabourali. Dnes stojí před soudem, kde jim hrozí až tři roky odnětí svobody. Slovenská policie případ, který se měl odehrát před šesti lety, vyšetřovala tři roky. Hackeři však stále popírají vinu a prokurátorům dokonce odmítli návrh na dohodu. Pokud by se přiznali, zůstal by jim čistý trestní rejstřík.

Obžalovaní tvrdí, že ono jednoduché heslo, které poukázalo na vážné selhání v ochraně úřadu, objevil někdo jiný. Argumentují i absencí přímých důkazů, navíc se poprvé střetli údajně až u soudu. Obžaloba se naopak opírá o zjištění svých i amerických expertů, kteří se přes různou spletitou komunikaci dostali až k počítačům obžalovaných.

Soudní proces, který trvá dlouhé měsíce, odhalil ale i více zajímavostí. Například to, že neuvěřitelně lehké přístupové heslo, které bylo původně zkušební, si NBÚ nechal tak, jako mu jej nastavila počítačová firma a pět let se jej neobtěžoval změnit. Slovenští komentátoři se proto domnívají, že potrestáni by měli být spíš odpovědní úředníci.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)