V Kyrgyzstánu se protestovalo proti výsledkům voleb

Biškek – Na jihu Kyrgyzstánu dnes demonstrovalo přes 3 000 lidí proti výsledkům nedělních parlamentních voleb. Ty zpochybnila i politická strana Butun Kyrgyzstan (Jednotný Kyrgyzstán), která vyzvala k opakovanému přepočítání hlasů. Stoupenci strany dnes na demonstraci ve městě Oš převažovali.

Adachan Madumarov, spolupředseda strany, vyzval své příznivce, aby prozatím nezahajovali kampaň občanské neposlušnosti a zachovali věrnost kyrgyzským zákonům. Pokud Jednotný Kyrgyzstán neuspěje se žádostí o přepočítání hlasů u volební komise, obrátí se na soud.

Strana Butun Kyrgyzstan podle volební komise nedosáhla na pětiprocentní hranici, která je nutná pro získání křesel v parlamentu. A právě to se straně nelíbí. Za zfalšované dnes označilo výsledky voleb i vedení Svazu národů Kyrgyzstánu a Národně demokratické strany.

K povolební situaci v zemi se dnes vyjádřil i bývalý prezident Kurmanbek Bakijev, který je po dubnovém převratu v exilu. Bakijev řekl, že žádnou stranu prý nepodporuje, protože fakticky ve všech jsou jeho bývalí blízcí spolupracovníci.

Volby byly podle něj spravedlivé. Kritizoval ale systém parlamentní demokracie, který byl po pádu jeho režimu nastolen. „Věčné hádky v parlamentu jen zbrzdí cestu Kyrgyzstánu z hospodářské krize,“ myslí si svržený prezident.