Ahmadínežád: Libanon by měl vybudovat jadernou elektrárnu

Bejrút – Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v druhý den návštěvy Libanonu prohlásil, že Írán bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory znepokojení Západu. Podpořil znovu Libanon v konfliktu s Izraelem a vyzval Libanonce, aby vybudovali jadernou elektrárnu. Poté navštívil baštu Hizballáhu na jihu země.

„Jak oni naložili se svými vědeckými informacemi? Shromáždili zdroje k výrobě jaderných zbraní. A nechtějí nás nechat rozvíjet náš vědecký nukleární program. Západ nás chce donutit zastavit jaderný výzkum, ale Írán je odhodlán v něm pokračovat,“ řekl Ahmadínežád na univerzitě v Bejrútu, kde dostal čestný doktorát. Vyzval také Libanonce, aby začali budovat vlastní jadernou elektrárnu.

Na jihu Libanonu ve městě Bint Džabajl jen 4 kilometry od hranic s Izraelem pak přivítalo Ahmadínežáda asi 15 tisíc lidí. „Svět by si měl uvědomit, že sionisté jsou smrtelní. Libanonský národ žije a je příkladem ostatním národům v této oblasti,“ prohlásil tu v projevu Ahmadínežád.

Ahmadínežád je v Libanonu od středy na pozvání libanonského prezidenta. Vítán je zejména stoupenci šíitského Hizballáhu. Írán investoval miliardu dolarů na obnovu jižního Libanonu, který byl dějištěm izraelsko-libanonských bojů, naposledy před čtyřmi lety za války mezi Hizballáhem a izraelskou armádou.

Během setkání s libanonskými politiky prohlásil, že nepřátelské země v oblasti usilují o nadvládu nad místními národy, ale „nemají absolutně žádnou naději zvítězit nad Íránem“. Tito nepřátelé prý podléhají klamné iluzi, že Libanon je nejslabší zemí Blízkého východu. Účinný odboj libanonského národa, vlády a některých skupin prý dokazuje, že je tomu právě naopak.

Proti návštěvě Ahmadínežáda v Libanonu se ohradil Izrael. „Íránská nadvláda nad Libanonem praktikovaná skrze Hizballáh zničila všechny šance na mír. Přeměnila Libanon na satelit Teheránu a udělala z něho centrum teroru a nestability v regionu,“ řekl mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Demonstranti na izraelské straně hranice vypustili do Libanonu balonky v barvách izraelské vlajky, ale vítr je zanesl zpět nad Izrael. Účastníci tvrdili, že se íránský prezident chová jako „vojenský velitel na přehlídce svých vojsk, která představuje Hizballáh“.