Indický sen o malé olympiádě se nesplnil, hry Commonweathu zklamaly

Dillí – Hry Commonwealthu 2010 v Indii dnes končí. Od jedné z nejdražších sportovních událostí v historii si rozvíjející Indie slibovala hodně. Chtěla ukázat světu, že se změnila, podobně jako před dvěma lety sousední Čína se svojí olympiádou. Hry ale provázela řada skandálů a zdá se tak, že Indii světu prezentovaly v úplně opačném světle.

Skandál. Toto slovo obsahovaly titulky světových médií ve spojitosti s hrami v Indii za poslední měsíc poměrně často. Zemi obletěly zprávy o nedostavěných budovách, nefungující kanalizaci, toulavých psech, rozšiřující se epidemii nebo zřícení mostu. „Lidé si kvůli tomu mysleli, že hry budou dokonce zrušeny. Ale nakonec - všechno to, co se kvůli hrám udělalo - jako jsou nové stadiony, městská infrastruktura, metro, letiště ukázalo, že hry měly smysl,“ hájí akci generální tajemník organizační komise Lalit Bhanot.

Organizátoři her vyčíslili, že šestimiliardová událost přinese zpět na zahraničních investicích 5 miliard dolarů. Odhady jsou ale rozporuplné - expert Robinder Sachdev z indického Imagindia institutu naopak vyčíslil, že země kvůli hrám naopak přijde až o 90 miliard dolarů na ztracených investicích.

Hry Commonweathu přinesly zklamání (zdroj: ČT24)