Supertajfun Megi na Filipínách - tři oběti

Manila - Sever Filipín zasáhl tajfun. Rychlost větru dosahuje v nárazech až 280 kilometrů v hodině. Tisíce lidí se evakuovaly do úkrytů, úřady zatím hlásí tři oběti. Supertajfun nazvaný Megi je nejsilnější bouří, která souostroví zasáhla za poslední čtyři roky. Vlny na moři jsou až 14metrové, úřady zakázaly lodím vyplouvat. Panují obavy, že lijáky, vichr a sesuvy půdy zničí v zemědělské oblasti až polovinu filipínské úrody rýže, která je před sklizní. V pohotovosti jsou tisíce vojáků. Bouře Megi teď míří dál západním směrem - připravují se na ni v jižní Číně a ve Vietnamu.

Meteorologové označují Megi za nejsilnější tajfun za poslední čtyři roky. Tajfun doprovází vítr o rychlosti až 280 kilometrů v hodině. Naplno udeřila smršť na ostrovy dnes ráno. Úřady varovaly Filipínce hned v pěti provinciích.

„Vláda pomocí rozhlasu a televize vyzývala zdejší obyvatelstvo k evakuaci. Jde ale o velmi chudou oblast, kde lidé často nemají ani televizi, ani rádio. Takže je otázkou, kolik lidí varování dostalo a kolik lidí bylo schopno utéct do bezpečí,“ poznamenal ale asijský zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Podle agentur nouzová přístřeší vyhledaly zhruba tři tisíce lidí.

Tajfun strhával sloupy elektrického i telefonního vedení. Viditelnost v zasažených oblastech je nulová. Zrušeny byly lety především na domácích linkách. V provincii Cagayan muž zachraňoval buvola, spadl ale do řeky a utopil se. Padající strom zabil v provincii Kalinga ženu a zranil její dítě.
Nedaleko města Baguio zemřel po pádu stromu bezpečnostní pracovník. Podle
dosud dostupných informací padající stromy a střechy domů zranily nejméně
dalších šest lidí.

K zásahu je na severovýchodě Filipín připraveno několik set armádních záložníků a také dobrovolníci. Kromě filipínských armádních vrtulníků bude k dispozici i šest transportních helikoptér americké armády, které se u Manily účastní společných manévrů s filipínskými vojáky. Připravené jsou na místě i záchranné čluny a balíky potravin.

Megi ohrožuje navíc oblast, kde se pěstuje rýže a obilí. Zemědělci se obávají, že by mohl tajfun úrodu poškodit. Místní guvernér odhadl, že by mohlo jít až o 60 procent úrody.

Meteorologové předpokládají, že Megi bude dnes od Filipín postupovat nad Jihočínské moře a směřovat k severnímu Vietnamu nebo jižní Číně. Na síle už zřejmě nabývat nebude. Při zásahu hornaté oblasti severního ostrova Luzon něco ze své síly ztratil.

Megi, což v korejštině znamená sumeček, je letošní desátý tajfun, který
zasáhl Filipíny. S 50 až 60 milimetry srážek za hodinu je i nejsilnějším
tajfunem na souostroví za poslední čtyři roky.

  • Tajfun na Filipínách autor: Bullit Marquez, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203070.jpg
  • Evakuace na Filipínách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203004.jpg
  • Tajfun na Filipínách autor: Bullit Marquez, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203068.jpg