Si Ťin-pching má našlápnuto do čínského prezidentského křesla

Peking - Ústřední výbor čínské komunistické strany ukončil výroční zasedání, na němž od pátku rozhodoval o směřování země na příštích pět let od ledna 2011. Viceprezidenta země Si Ťin-pchinga výbor povýšil na místopředsedu ústřední vojenské komise, což se vykládá jako krok k cestě do čela státu. Peking chce, aby ekonomika vzrostla v příštích pěti letech o padesát procent. Růst hospodářství se ale musí podle výboru opírat taky o stabilní politické reformy, směřující k větší otevřenosti a zajištění sociálního smíru mezi městy a venkovem. Pětiletý plán se soustředí na veřejné služby a podporu zaměstnanosti, systému sociálních jistot a zajištění lepšího veřejného zdravotnictví. Čínský parlament má pětiletý plán schválit oficiálně začátkem příštího roku.

Mandát současného prezidenta Chu Ťin-tchaa končí začátkem roku 2013. V roce 2012 by měl odstoupit z funkce generálního tajemníka ústředního výboru strany. Ústřední výbor KS Číny, sestávající asi z 370 stranických činitelů, Sia zvolil místopředsedou své ústřední vojenské komise, jejíž je Chu Ťin-tchao předsedou. Volbou Sia se komise rozšířila o jednoho na 12 členů. Podle analytiků to znamená, že Si Ťin-pching sleduje kroky současného prezidenta, který byl do této komise zvolen předtím, než se ujal nejvyššího úřadu.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Tomáš Etzler, o Si Ťin-pchingově politické kariéře se toho ví velmi málo. Jeho otec byl revolucionář a společně s Mao Ce-tungem zakládal Čínskou lidovou republiku. Si Ťin-pching je rovněž horlivý zastánce komunismu a také je úspěšným podnikatelem.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čínská ekonomika sice v uplynulých třech desetiletích prosperovala, ale nerovnoměrně, což prohloubilo rozdíly mezi chudými a bohatými. Podle studie švýcarského bankovního domu Credit Suisse financované také čínskými ekonomy je průměrný příjem deseti procent nejbohatších Číňanů 65násobkem příjmu nejchudších deseti procent. Právě sociální jistoty a nižší náklady na bydlení mohou podle čínských analytiků uvolnit domácí poptávku, a podpořit tak čínskou ekonomiku, která závisí na exportu.

Si Ťin-pching

Sedmapadesátiletý Si Ťin-pching byl v březnu 2008 zvolen viceprezidentem Číny, do stálého výboru politického byra Komunistické strany Číny, který představuje de facto i nejužší vedení země, usedl v říjnu 2007. Předtím Si krátce šéfoval Šanghaji.
Si je považován za propagátora tržní ekonomiky. Za manželku má jednu z nejznámějších čínských zpěvaček, mladistvě vypadající Pcheng Li-jüan (47), s níž vychovává dceru. Jeho otec Si Čung-sün patřil k zakladatelům komunistického odboje v severní Číně. V 60. letech byl ale v rámci politických čistek označen za kontrarevolucionáře a rehabilitace se dočkal až s návratem Teng Siao-pchinga k moci, kdy se stal místopředsedou vlády i Všečínského shromáždění lidových zástupců. Synovi významného politika se od té doby přezdívá „princátko“.
Během kulturní revoluce byl patnáctiletý Si Ťin-pching poslán na převýchovu do provincie Šan-si. V roce 1975 se vrátil do Pekingu, kde se stal inženýrem chemie. Na prestižní univerzitě Čching-chua s ním současně studoval i budoucí prezident Číny Chu Ťin-tchao. Později si zde Si dodělal doktorát v marxistické teorii. Do komunistické strany vstoupil Si v roce 1974, partajní zkušenosti sbíral v provinciích Šan-si, Chu-pej, Fu-ťien a Če-ťiang. Jako jeden z mála politiků v čele provinční správy ve Fu-ťienu (2000-2002) nebyl zapojen do místního korupčního skandálu.