Protikuřácký zákon ruinuje řecké hospody, majitelé zákaz bojkotují

Atény – Posedět v kavárně či hospodě, poklábosit s přáteli a k tomu si zapálit cigaretu. Na tento způsob zábavy však mohou Řekové zapomenout. Řecký parlament přijal zákon, který od začátku září zakazuje kouření ve všech uzavřených prostorách. Nejvíce ale neprotestují samotní kuřáci, nýbrž majitelé hospod a restaurací. Lidé totiž kouří venku a v hospodách tolik neutrácejí. Podniky tak krachují. Mnozí hospodští se tudíž rozhodli zákon veřejně bojkotovat a v pondělí na své stoly opět vytáhli popelníky.

"Je to prostě problém. Nejsme pro nebo proti kuřákům. Staráme se hlavně o to, aby do našich podniků chodili zákazníci, prohlašuje majitel restaurace Nikos Koustouzis s tím, že zářijový zákaz cigaret pouze zhoršil už tak kritickou situaci, způsobenou hospodářskou recesí. Krize i nový zákon vyhnaly Řeky z hospod a restaurací, tržby v branži tak klesly až o 40 procent.

Šéf řeckého sdružení majitelů restaurací

„Tento zákaz je poslední ranou. Kavárny a restaurace zavírají. Naše sdružení odhaduje, že jich zavře nejméně 20 000.“

Řecké bary bojkotují protikuřácký zákon (zdroj: ČT24)

Majitelům nejvíce vadí, že si nemohou vybrat, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo nekuřácký. V případě porušení přísného zákona, hrozí hříšníkům pokuta ve výši od 500 do 10 000 eur. A několikrát se už dokonce stalo, že úřady zakouřený bar nechaly zavřít. Většina z nich je ale přesto ochotna riskovat. „Pokutu klidně zaplatím. Ale svůj názor nezměním,“ tvrdí majitel kavárny.

Veřejný protest navzdory pokutám

Většina barů a mnoho restaurací zákaz kouření, jenž vstoupil v platnost 1. září, tiše nedodržovaly. V pondělí restauratéři navzdory hrozícím pokutám a odebráním licencí otevřeně vyjádřili odmítání zákazu. „Budeme zákaz nadále uplatňovat, ať se děje cokoli,“ oznámil náměstek ministra zdravotnictví Antonis Dimopulos. Podle něj vláda v prosinci svou strategii znovu posoudí. „To neznamená, že zákaz odvoláme,“ zdůraznil.

Zatímco hospodští vládu žádají, aby platnost protikuřáckého zákona o několik let odložila, nekuřáci čistý vzduch v lokálech vítají s nadšením. "Nejvíc chodím do těch kaváren, kde se nekouří. Těm zakouřeným barům se snažím vyhnout, svěřila se Stella Tsagarakis.

Současná novela je od roku 2002 už třetím pokusem vlády, jak tento smrtící zvyk omezit. Řekové jsou přitom evropskými rekordmany. Kouří zde přes 40 procent obyvatelstva, kteří spotřebují téměř tři tisíce cigaret na osobu. Řecko patří i k největším evropským producentům tabáku.