Medvěděv přijede na summit NATO

Deauville (Francie) – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přijede v listopadu na summit NATO do Lisabonu. Představitelé zemí Severoatlantické aliance se sejdou 19. a 20. listopadu v Lisabonu a pozvali ruského prezidenta na samostatné jednání s aliancí. Na summitu se bude diskutovat o projektu protiraketové obrany NATO, který Rusko kritizuje. NATO chce také formulovat svou novou strategickou doktrínu.

Svou účast na lisabonském summitu dnes Medvěděv slíbil německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu během setkání v Dauville.

Medveděv řekl, že je připraven prostudovat nabídku, aby se Rusko podílelo na protiraketové obraně NATO. „Myslím, že NATO by se mělo nejprve rozhodnout, jak si představuje, že by se Rusko mělo k systému připojit, co to přinese, jak bychom mohli dospět k dohodám a jak budeme moci hlouběji spolupracovat,“ prohlásil Medveděv po jednání s Merkelovou a Sarkozym.

Hlavním obsahem dvoudenního třístranného summitu v Deauville, který začal v pondělí, byla diskuse o upevnění bezpečnostní architektury v Evropě. Merkelová za jeho cíl označila také posílení základů důvěry ve vztazích s Ruskem.