Saúdskoarabský princ dostal v Británii za vraždu sluhy doživotí

Londýn – Doživotní trest dnes od britského soudu dostal saúdskoarabský princ, který v Londýně zavraždil svého sluhu. Princ Abdalazíz bin Násir z královské rodiny Saúdů bude moci o propuštění požádat nejdříve za 20 let. Princův sluha byl nalezen mrtvý 15. února v pokoji londýnského hotelu, kde bydlel s princem. Spekulovalo se, že spolu měli homosexuální vztah.

Princ se před soudem přiznal pouze k neúmyslnému zabití. Soud ale čin klasifikoval jako vraždu. Oběť byla zbitá, sluha Bandar Abdalazíz zemřel na udušení a následky zranění z bití. Jeho tělo údajně neslo stopy sexuálního násilí, měl prý například pokousané tváře. 

Princův obhájce před soudem vyvracel, že by muži měli sexuální vztah, protože pokud by byl odsouzený vydán do Saúdské Arábie, hrozil by mu zde za homosexualitu trest smrti.

Záběry z bezpečnostní kamery v hotelovém výtahu (zdroj: ČT24)

Bandarovo tělo se našlo v zakrvácené posteli. A to poté, co celou noc až do rána popíjel spolu s princem v baru. Princ se probudil v pokoji ale až druhý den ve tři hodiny odpoledne a objevil sluhu mrtvého. Byl prý v šoku, pokusil se smýt krev ze šatů oběti. 

Před soudem se jako důkaz objevily záběry z kamery v hotelovém výtahu, na kterých je vidět, jak princ sluhu bije. Bandar se ale vůbec nebrání. Prokurátor tvrdil, že princ Bandara bil i v minulosti. Princ prý měl také v mobilu uložené videozáběry s násilím se sexuálním podtextem.