Soud s Bajkonurem zatím nemocný Kazach prohrál

Karaganda (Kazachstán) - Ženis Těmirbajev z Kazachstánu dnes prohrál svůj soudní spor s kosmodromem Bajkonur. Požadoval od něj v přepočtu 1,7 milionu korun jako odškodné za neblahý vliv, který má každý start rakety na jeho zdravotní stav. Přestože své tvrzení doložil objemným svazkem lékařských zpráv, soud jeho žalobu zamítl. Město Karaganda, kde žalobce trvale bydlí, je od Bajkonuru vzdáleno bezmála tisíc kilometrů. Těmirbajev prý ale i na takovou vzdálenost pociťuje při startech ruských raket vážné zdravotní potíže, které ho nejednou přiměly zavolat záchranku.

Podle kazašské televizní stanice KTK přivezl Těmirbajev k soudu nákupní tašku na kolečkách plnou lékařských nálezů. Podle expertů není jeho stížnost úplně nesmyslná. Jako bývalý účastník sovětské války v Afghánistánu má v těle úlomky granátů, které dráždí nervová zakončení. S tím podle některých lékařů může souviset náhlá indispozice při startech raket.

Jak poznamenává kazašský tisk, tamní úřady si už nejednou v Moskvě stěžovaly na problémy, které bajkonurské starty vyvolávají. Jde zejména o těžké rakety typu Proton, které využívají toxické palivo a po startu odhazují spotřebované palivové části. Několik raket Proton už v minulosti havarovalo - podle dostupných údajů Rusko naposledy v roce 2008 vyplatilo Kazachstánu kompenzaci za škody způsobené haváriemi ve výši 291 milionů kazašských tenge (35 milionů korun). Kazachstán opakovaně žádá Moskvu, aby starty Protonů omezila.

Ani Těmirbajev podle televize KTK svůj spor nevzdá. Zažalovat chce nyní nejen šéfa kazašské kosmické agentury Kazkosmos, která Bajkonur vlastní, ale i ministry životního prostřední, zdravotnictví a pro mimořádné situace.