Sergej Sobjanin novým starostou Moskvy

Moskva - Moskevský městský sněm schválil novým starostou ruské metropole dosavadního vicepremiéra Sergeje Sobjanina - získal 32 ze 34 platných hlasů, jeden lístek byl znehodnocen. Sobjanin byl jediným kandidátem na místo po odvolaném Juriji Lužkovovi, který v čele ruské metropole stál víc než 18 let. Sobjanin se těší pověsti člověka stoprocentně oddaného premiérovi Vladimiru Putinovi, jehož strana Jednotné Rusko má v 35členném moskevském sněmu 32 poslanců. Hlasování pro muže dosazeného Kremlem tak byla v podstatě formalita. Sobjanin je 85. starostou Moskvy od roku 1709, kdy byla zřízena funkce moskevského gubernátora.

Opoziční komunisté v rozpravě, přenášené v přímém televizním přenosu, označili výběr nového šéfa Moskvy za „parodii voleb“, protože starostu si režim předem zvolil za „zavřenými dveřmi“. Přímé volby hlav regionů, mezi něž se počítá i šéf desetimilionové metropole, byly zrušeny v éře Putinova prezidentství. Naposledy si přímo Moskvané mohli vybrat starostu v roce 2003. Dnes na hlasovacím lístku měli poslanci k dispozici pouze varianty ano a ne.

Sobjanin byl od počátku považován za nejpravděpodobnějšího nástupce Lužkova, kterého prezident „pro ztrátu důvěry“ odvolal koncem září po více než 18 letech vlády nad metropolí. Lužkov si totiž troufl otevřeně oponovat hlavě státu. Prakticky současně se schvalováním nového starosty dnes Lužkov prohlásil, že se nechystá ucházet příští rok o žádné funkce. Sobjanin byl od začátku jeho nejpravděpodobnější nástupce a jediný kandidát.

Sergej Sobjanin:

„Udělám všechno pro to, abych splnil požadavky, které jsou na mě kladeny. Už pár let v Moskvě žiju, a tak vím, co toto město trápí.“

Média sice Sobjanina vykreslují jako „šedého muže v šedém obleku“, ale svého času dokázal oslovit sibiřské voliče, kteří jej v roce 2001 zvolili gubernátorem Ťumenské oblasti. Odtud o čtyři roky později odešel dělat šéfa Putinovy prezidentské kanceláře a s Putinem odešel i do vlády, kde měl na starosti vládní aparát. Podle Medvěděva má dostatek zkušeností a kvalit potřebných pro řízení Moskvy. Má také pověst schopného a nenápadného manažera.

Úkolem Sobjanina bude udržet kontrolu nad Moskvou. Ta je totiž důležitým ekonomickým centrem a především voličskou základnou pro Putinovo Jednotné Rusko, kterému tak má napomoci k vítězství v dalších volbách. Zároveň by se měl zabývat korupcí, kterou je moskevská radnice takřka prolezlá a také neudržitelnou dopravní situací. Jeho dalšími prioritami má být řešení dopravních problémů desetimilionové metropole, jejíž ulice bývají často beznadějně ucpané čtyřmi miliony automobilů, a nalezení východiska ze sociálních problémů metropole, kde například nové bydlení je nedostupné pro drtivou většinu Moskvanů.

Sergej Semjonovič Sobjanin

Narozen 21. července 1958 ve vesnici Ňaksimvol v Chantymansijském autonomním okruhu na Sibiři

Vystudoval Kostromský technologický institut (1980) a práva na Všesvazovém právnickém institutu (1989); v 80. letech pracoval jako zámečník a mistr ve válcovnách plechu v Čeljabinsku a byl také aktivní v Komsomolu. V letech 1990-1991 působil jako šéf daňové služby ve městě Kogalyma, kde následující dva roky starostoval. V letech 1993-1994 byl náměstkem šéfa úřadu hlavy Chantymansijského autonomního okruhu a od roku 1994 do roku 2000 byl předsedou chantymansijského oblastního sněmu a členem Rady federace, horní komory ruského parlamentu. Poté byl rok zvláštním zmocněncem ruského prezidenta v Uralském federálním okruhu a následující čtyři roky gubernátorem naftařské Ťumenské oblasti.

V roce 2005 se stal vedoucím prezidentské kanceláře, kam ho povolal tehdejší prezident a současný premiér Vladimir Putin, který Sobjanina později vzal do vlády. Od května 2008 je Sobjanin ruským vicepremiérem a vedoucím aparátu vlády. Od roku 2004 je členem Nejvyšší rady prokremelské strany Jednotné Rusko.

Křeslo moskevského starosty, spadající do úrovně gubernátorů a jiných hlav regionů, bývá pokládáno za jedno z nejdůležitějších v Rusku. „Starosta Moskvy je druhý nejdůležitější post ve státě, víc než členové vlády. Jmenovat jím silnou figuru, která by mohla usilovat o moc nad celou zemí, by bylo pro Putina a Medveděva krajně nebezpečné,“ komentuje výběr nového starosty analytik Konstantin Sonin.

V Moskvě vzniká pětina výkonu ruské ekonomiky, přes metropoli prochází většina financí země a moskevští voliči sehrávají důležitou roli i v celostátních volbách - po parlamentních volbách v příštím roce bude Rusko v roce 2012 volit nového prezidenta.