Sacharovovu cenu dostane kubánský hladovkář Fariñas

Štrasburk - Letošním nositelem Sacharovovy ceny za lidská práva bude kubánský disident Guillermo Fariñas. Na jménu laureáta ocenění, které bude slavnostně uděleno v půlce prosince, se dnes shodly politické frakce Evropského parlamentu. Ve Štrasburku to oznámil předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Osmačtyřicetiletý psycholog, nezávislý novinář a disident Fariñas, který na protest proti věznění politických odpůrců má za sebou více než dvě desítky hladovek, byl na cenu nominován ve jménu všech, kdo na komunistické Kubě bojují za svobodu a lidská práva.

Kromě něj se do nejužšího tříčlenného výběru dostal ještě etiopský opoziční předák Birtukan Mideksa a izraelská nezisková organizace Breaking the Silence, která informuje izraelskou veřejnost o různých skutečnostech provázejících okupaci palestinských území.

„Byl ochoten a připraven obětovat své vlastní zdraví a život, aby tak vyvinul tlak za změny na Kubě,“ řekl Buzek. Dodal, že doufá, že bude moci osobně převzít tuto cenu. Ocenil i další kandidáty, všichni podle něj zaslouží úctu a mají u europoslanců podporu.

Laureát Sacharovovy ceny obdrží 50 000 eur (1,2 milionu korun) a bude pozván na slavnostní vyhlášení 15. prosince ve Štrasburku. Ocenění pojmenované po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi udělují europoslanci každoročně od roku 1988. Prvním nositelem se stal bývalý jihoafrický disident a exprezident Nelson Mandela, o rok později byl oceněn československý politik Alexander Dubček, jenž patřil k ústředním postavám reforem v někdejším komunistickém Československu v roce 1968.

Guillermo Fariñas, přezdívaný El Coco

- Narodil se 3. ledna 1962 v kubánské Santa Claře. Vystudoval psychologii na Kubě a vojenskou školu v Sovětském svazu. Počátkem 80. let se jako voják účastnil bojů v Angole. Je nezávislým kubánským novinářem a předním představitelem kubánského disentu. Za své protirežimní aktivity strávil celkem 11 a půl roku ve vězení.

- Je znám svými třiadvaceti hladovkami, které v posledních letech držel za propuštění vězněných kritiků komunistického režimu a proti potírání svobody slova. Poslední hladovku zahájil letos v únoru po smrti dalšího hladovkáře, Orlanda Zapaty Tamaya. Fariňas odmítl nabídku exilu ve Španělsku a svůj protest ukončil až počátkem července po oznámení, že na svobodu bude propuštěno 52 politických vězňů.

- Kubánské úřady jej označují za kriminálníka, který byl dvakrát uvězněn za napadení ženy. Disidentem se podle nich stal proto, aby získal hmotné výhody od Spojených států a dalších, vůči Kubě nepřátelsky naladěných zemí.