Slovák se prý nakazil při transfuzi virem HIV

Košice - Slovenské zdravotnické úřady prověřují případ sedmnáctiletého Slováka, který tvrdí, že se nakazil virem HIV z krevní konzervy, kterou dostal před více než rokem při operaci po vážném úraze. Pokud se to prokáže, půjde o vůbec první případ na Slovensku, kdy se pacient nakazil v nemocnici HIV. Sedmnáctiletý Košičan se z vážného zranění dostal díky krevním transfuzím. Teď ale tvrdí, že jedna z nich ho nakazila virem HIV. Rodina chlapce teď bojuje za prošetření celého případu.

„Kdyby se k tomu dostal stykem nebo drogami, člověka by to bolelo, ale tak to bolí milionkrát víc, protože to je nevinné dítě, které to dostalo. Já nevím, jak se s tím mám jako máma smířit,“ říká matka chlapce, který nechce zveřejnit svou identitu. 

Zatím se zjistilo, že jeden z dárců krve je dnes HIV pozitivní. Zda byl nakažen i v době odběru, se ještě neví. Zdravotníkům totiž nakažený mohl uniknout. Pokud byl virus v jeho těle jen pár dní, testovací zařízení jej neodhalí.

„Při současné detekci nebo citlivosti diagnostických souprav je to někde od 7 do 17 dnů, to není chyba této transfuzní služby, to je úroveň vědeckých poznatků ve světě,“ tvrdí Danica Staněková z národního referenčního centra prevence HIV. 

Dokonalejší testy sice existují, virus odhalí o 2-3 dny dříve, ale slovenskému zdravotnictví se prý nevyplatí, protože jsou drahé. Slovenské transfuzní stanice od roku 1985, kdy se HIV začal testovat, odhalily 9 nakažených dárců. Pravděpodobnost nákazy transfuze tímto virem je 1:3 milionům.