Geniální chobotnice Paul uhynula

Oberhausen (Německo) – Chobotnice Paul, která se proslavila bezchybnými předpověďmi výsledků fotbalových zápasů na letošním mistrovství světa, dnes v noci uhynula. Paul předpovídal s jistotou nejen všechny zápasy německého týmu, správně tipl i vítěze celého turnaje. Paul přišel na svět v roce 2008, tento druh hlavonožce se běžně dožívá 2 let.

Paul se stal hvězdou, když s jistotou vybíral vítěze zápasů na fotbalovém mistrovství v JAR. Chobotnice měla vždy v nádrži dvě stejné plastikové nádoby, uvnitř kterých byly vlajky jednotlivých zemí, které se spolu měly utkat, uvnitř byl stejný pamlsek. Paul si pak vybral vždy jednu z nádob a určil tak, kdo fotbalový zápas vyhraje. 

Paul se však neomezoval jen na oblast fotbalu, předpověděl také například výsledek prezidentských voleb v Rusku v roce 2012. Zda se i tentokrát trefil, se pozná za dva roky, dřív se totiž výsledek nezveřejní. 

O životě Paula vznikne dokument 

Generální manažer akvária v Oberhausenu, kde Paul žil, Stefan Porwoll smrti chobotnice lituje: „Všem nám přirostl k srdci a bude nám velmi chybět.“ Akvárium ale na svého slavného obyvatele nezapomene, podle Porwolla vznikne o chobotnici dokument, který budou v akváriu promítat.

Svými „věštbami“ se Paul proslavil natolik, že třeba španělské městečko Carballino z něj učinilo čestného občana. Italský podnikatel Alessio Consorte zase plánoval uvést na trh novou řadu triček a svetrů se symbolem chobotnice. Paul se také stal ambasadorem anglické kandidatury na pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018. Měl účinkovat také v několika reklamách, měl točit i film. 

Po mistrovství světa se obchodníci předháněli v částkách, za kterou by geniální chobotnici koupili. Španělé nabídli dokonce 30 tisíc eur (tři čtvrtě milionu korun). Akvárium v Oberhausenu ale nabídkám odolalo. 

Ne všichni však Paula měli v lásce. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád označil chobotnici za příklad „propagandistických metod a pověrčivosti Západu“ a dále řekl, že „ti, kdo takovým věcem věří, nemohou být vůdci národů světa“.