Když myšlenka ovládá hmotu – komunikace s přístroji snadno a rychle

Montreal - Ukazuje se, že ovládnout přístroj pouhou myšlenkou není nereálné. Kanadská firma InteraXon vyvíjí software, s jehož pomocí budeme s počítači a různými přístroji komunikovat naší mozkovou aktivitou. Princip vlastně není složitý. Elektrody na headsetu čtou nervové impulzy a převádějí je na digitální signál. Technologie není úplně nová. Vědci už tak například studují mozkovou aktivitu během spánku a existuje už i počítačová hra, která tenhle princip využívá. Technologie pomáhá i postiženým. Pomocí speciálních programů mohou ovládat počítač.

Impulzy, které mozek vysílá, se převádí do digitální podoby, rozkládají se do různých pásem, na vlny alfa, beta, gama a delta. „Okolí můžu ovládat podle toho, kolik je ve kterých vlnách energie,“ vysvětlila výkonná ředitelka InteraXonu Ariel Gartenová.

Co to znamená v praxi? Nová technologie by mohla třeba děti s poruchou pozornosti naučit, jak se soustředit. Nebo by mohla hlídat řidiče, který usíná za volantem. „Tohle je budoucnost – způsob, jakým budeme každý den ovládat všemožné přístroje. Jednou třeba s jeho pomocí budeme i řídit auta. Nebo tak budeme spolu komunikovat,“ uvedla Gartenová.

Vítězství ducha nad hmotou? (zdroj: ČT24)

Zatím však stojí InteraXon alespoň jednou nohou na zemi a vyvíjí v současné době realizovatelné projekty. Ve spolupráci s aerolinkami třeba připravuje zábavní platformu, přes kterou by se dal ovládat monitor v sedadle na palubě letadla. „Kromě toho existují programy, přes které si pustíte hudbu. Dokonce jsme vyvinuli systém, který lidem pomůže naučit se nějaký sport nebo relaxovat,“ doplnila Gartenová.

Technologii čeká ještě dlouhý vývoj

Je potřeba například předělat headset. Měl by být malý a bezdrátový. V obchodech by mohl být už za dva roky. To použití technologie dost zpříjemní, otevírá se tím i širší možnost pro komerční využití.

Fantazie tvůrců je velká. „Představte si, že bude existovat systém, který pozná, jak vám je. Když budete mít špatný den, váš dům vám připraví teplou večeři a dá chladit pivo do lednice. Nebo v práci, když se potřebujete soustředit, váš počítač to zase bude vědět a nenechá nic, aby vás rušilo,“ dodal ředitel pro vývoj společnosti InteraXon Trevor Coleman.

Technologie firmy InteraXon
Zdroj: ČT24