Slovenského „Čističe“ propustí maďarský soud na svobodu

Bratislava - V Budapešti odsoudili ke dvěma letům vězení třiapadesátiletého Jozefa Roháče. Připisuje se mu několik vražd, neprokázal se mu ale ani pokus o zabití. Muž zvaný Potkan, Slovenský šakal, Čistič nebo Pyrotechnik slovenského podsvětí se zločinů dopouštěl nejen na Slovensku, ale právě i v Maďarsku. Nakonec ho zatkla česká policie. Proces, v němž mu hrozilo doživotí, trval osm měsíců. Obviněn byl nakonec pouze z držení výbušnin; dostal dva roky, ty si ale už v podstatě odseděl, takže soudkyně rozhodla o jeho propuštění, upřesnila zpravodajka ČT Olga Baková.

Z pokusu o zabití byl Roháč v Maďarsku osvobozen pro nedostatek důkazů, prokurátor se proti verdiktu ale hodlá odvolat. Kriminalisté po Roháčovi pátrali devět let, zatčen byl před dvěma lety v Česku při náhodné silniční kontrole. Je podezřelý z deseti vražd a držení výbušnin. Právě pomocí výbušnin údajně zabíjel své oběti. Loni v únoru byl eskortován do Maďarska.

Robert Baranyi, advokát Jozefa Roháče:

„Při vyšetřování se stala řada chyb, stejně tak při zpracování stop a důkazů. I to přispělo k tomuto verdiktu.“

Roháč čelil na Slovensku obvinění, že spolu s Imrichem Oláhem zavraždil policistu Róberta Remiáše. Ten byl spojkou někdejšího příslušníka Slovenské informační služby Oskara Fegyverese, který se rozhodl promluvit k případu únosu syna prezidenta Michala Kováče. Fegyveres v září 1995 vypověděl, že za únosem stála tajná služba v čele s jejím tehdejším šéfem Ivanem Lexou. V roce 2006 prokuratura stáhla v tomto případě veškerá obvinění - jak vůči Roháčovi, tak vůči Oláhovi. Následně zastavila i stíhání Lexy. Roháčovo jméno se objevilo i v souvislosti s vraždou dalšího údajného mafiána z Bratislavy Eduarda Diniče a šéfa východoslovenského podsvětí Holuba.

Trestnou činnost vykazoval Roháč už v druhé polovině 80. let, kdy unesl vysoce postaveného komunistického funkcionáře a pokusil se prostřílet do Rakouska. Byl také jedním z aktérů vzpoury v leopoldovské věznici v roce 1990. Svobodu mu přinesla až Havlova amnestie. Maďaři tvrdili, že zabil bosse budapešťského podsvětí Tamása Borose a připravil neúspěšný pumový útok na podnikatele Zoltána Serese. Serese zastřelili později nájemní vrazi v severomaďarské obci Tahitótfalu.

Jako první chce Roháč po propuštění navštívit Remiášovu matku a přesvědčit ji, že s vraždou jejího syna nemá nic společného. Možná bude muset opět přesvědčit i slovenské úřady, ty se ale k případu zatím nevyjadřují.

  • Jozef Roháč u maďarského soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205309.jpg
  • Jozef Roháč autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2053/205241.jpg