Šaty bez šití? Stačí sprej

Londýn - Další podivuhodná věc známá pouze ze sci-fi filmů je na světě. Španělskému designérovi a inženýrovi Manelu Torresovi společně s vědci z Imperial College v Londýně se podařilo vyvinout šaty ve spreji. Výrobní technologie není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled jevit. Stačí vytvořit vhodný mix krátkých vlněných, lněných či akrylových vláken, rozpustit je a prohnat je pod vysokým tlakem tryskou. Na těle člověka se pak zbytky rozpouštědla vypaří a zůstane pouze textilie.

Podobně jako Popelka, na kterou čekaly šaty v lískových oříšcích, si budeme možná i my vozit jednou místo plných kufrů oblečení na dovolenou jen několik malých plechovek. Dvojice experimentátorů se totiž rozhodla zhmotnit představu, o které psal už v 60. letech spisovatel Stanislav Lem v románu Návrat z hvězd. „Umění šít dnes podle mě zaniká. Směřujeme k instantnímu oblečení, které dobře padne, je rychle hotové a moc nestojí,“ prohlásil návrhář Manel Torres.

Látce ve spreji nehrozí znečištění a může se snadno použít opakovaně. „Je tu jedna velká výhoda. Obsahu plechovky nehrozí žádné znečištění. Když dovnitř dáte sterilní materiál, je stejně čistý i v okamžiku, kdy ho nastříkáte. Když si koupíte oblečení v obchodě, je to jiné. Infekce se dovnitř dostane, hned jak otevřete originální obal,“ upozornil Paul Luckham z Imperial College v Londýně. „Je to skvělé. Látku roztrhám na kusy, rozpustím ji a tentýž materiál použiji za dva dny na přehlídce v Římě,“ uvedl Torres.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Nejen tričko snadno a rychle

Příprava módních přehlídek většinou pro designéry znamená týdny až měsíce příprav. Modely ze spreje však vzniknou pouze za jedno odpoledne. Nastříkat si na sebe oblečení zabere asi 15 minut. „Chceme, aby se materiál prodával v obyčejných plechovkách, aby používání zvládl každý,“ zmínil Torres. 

Sundat, vyprat a používat dál? Nebo naopak nastříkat znovu a vytvořit zcela jiný model? Ani jedno z toho není problém. Jediné, co teď vývojáře trápí, je otázka, jak vytvořit nepřiléhavé oblečení. Malá láhev s rozprašovačem nemusí skrývat jen budoucí tričko, kalhoty nebo rukavice. Uvnitř mohou být i osvěžovací ubrousky, obvazy, nebo čalounění nábytku.