Chodorkovskij odmítá obvinění

Moskva - Obvinění z praní špinavých peněz a rozsáhlé defraudace dnes v obhajovací řeči před ruským soudem v plném rozsahu odmítl bývalý šéf největší ruské ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij, který si od roku 2003 odpykává trest z jiného procesu za údajné daňové úniky. Prokuratura pro něj teď požaduje 14 let vězení. Pokud by byl v nynějším procesu Chodorkovskij osvobozen, opustil by vězení příští rok v říjnu. V opačném případě zůstane za mřížemi do roku 2017. Verdikt by soud měl vynést nejpozději v prosinci.

Chodorkovskij je spolu se šéfem jeho banky Menatep Platonem Lebeděvem obviněn z rozkradení 200 milionů tun ropy v hodnotě mnoha miliard dolarů, což mnozí ruští právníci, ale i experti v petrochemii označují za absurdní. Protože prokurátor do navrhovaného trestu doporučil zahrnout dobu osmi let, kterou si Chodorkovskij odpykává za údajný daňový únik, prodloužilo by se jeho věznění o šest let.

Vězněný oligarcha je přesvědčen, že skutky, které obžaloba označuje za trestné, byly projevem běžné hospodářské činnosti. Soud podle Chodorkovského na základě předložených důkazů nemůže vynést jiný než osvobozovací verdikt.

Chodorkovskij je znovu před soudem (zdroj: ČT24)

Michail Chodorkovskij v obhajovací řeči:

„Když prokurátoři v roce 2006 dostali pokyn dostat mě do vězení, očividně je trápilo svědomí, takže vymysleli obvinění, které ze zákona k uvěznění vést nemůže. Všechny moje činy jsou v souladu s právem, obžaloba opak nijak neprokázala.“

V průběhu procesu podle obviněného došlo k „právním kostrbatostem“, kterých sám Chodorkovskij napočítal přes 400. „S některými fakty obžaloby souhlasím, ale je-li to přiznání, pak přiznání k normální hospodářské činnosti, kterou je možné za zločin vydávat jen na objednávku,“ naznačil Chodorkovskij politické motivy procesu.

Kritici Kremlu o takových motivech nepochybují, tím spíš, že Chodorkovskij se v minulosti netajil politickými ambicemi, které mohly mířit až do nejvyšších pater státní moci. Za vážného politického soka ho svého času považoval někdejší prezident a nynější premiér Ruska Vladimir Putin, který dodnes svou zášť vůči vězněnému oligarchovi nijak neskrývá.

Bývalý šéf Jukosu a někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij před soudem
Zdroj: ČT24