Bratislava má ode dneška Masarykovu sochu

Bratislava - Asi čtyři stovky lidí se dnes zúčastnily odhalení sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v centru Bratislavy. Slavnost, která se konala u příležitosti 92. výročí vzniku první Československé republiky, provázel protest asi dvaceti sympatizantů extremistické Lidové strany Naše Slovensko, podle které Masaryk celý život bojoval proti právům Slováků. Policie nemusela důrazněji zasahovat.

Masarykova podobizna se stala součástí nového vzhledu Památníku československé státnosti. V minulosti ho tvořil vysoký sloup, na kterém byla socha lva podpírajícího státní znak někdejšího Československa. Ta byla nedávno přemístěna před novou budovu Slovenského národního divadla.

Sympatizanti Lidové strany Naše Slovensko během slavnostního odhalení sochy vykřikovali hesla proti Masarykovi a sbírali podpisy pod petici požadující její odstranění. „Odmítáme, aby tento nepřítel Slováků měl sochu v Bratislavě. Pokud dnes dovolíme, aby tu měli sochy takoví lidé, jednou tu budou mít sochy i osobnosti jako Hitler nebo nepřítel národa Havel,“ komentoval odhalení sochy Marián Mišun z Lidové strany Naše Slovensko.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Více než dvoumetrovou sochu nechala vyrobit bratislavská městská část Staré Město. Celková úprava pomníku stála téměř 3,7 milionu korun. Část nákladů chce samospráva uhradit z veřejné sbírky. „Jsem rád, že je v Bratislavě socha prvního prezidenta T. G. Masaryka. Jsem přesvědčený, že tu měla být už dávno a jsem rád, že Bratislava splácí tento historický dluh,“ uvedl starosta bratislavského Starého Města Andrej Petrek.  

Z předních slovenských politiků se akce zúčastnil slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda. Obešla se naopak bez účasti hlav obou států. Prezident ČR Václav Klaus se ze slavnostní ceremonie omluvil, slovenský prezident Ivan Gašparovič měl na programu rozloučení s norským králem Haraldem V., který končí svou návštěvu Slovenska.

Socha TGM v Bratislavě
Zdroj: ČT24