Rusko úspěšně vyzkoušelo Bulavu

Moskva – Rusko úspěšně vyzkoušelo strategickou raketu Bulava, která je určená pro novou generaci jaderných ponorek. Má se stát jednou z klíčových součástí ruského zastrašovacího jaderného arzenálu. Bulavu odpálila ponorka Dmitrij Donskoj z Bílého moře, střela pak dopadla ve vojenském prostoru na Kamčatce. Její vývoj ale donedávna provázely potíže. Z dvanácti testů, které předcházely dvěma letošním úspěšným zkouškám, se povedlo jen pět. Předchozí, rovněž zdařilý test se uskutečnil 7. října.

Častá selhání vedla ke kritice předražených programů ruských zbrojovek. Podle expertů ale Bulava nemá alternativu, a tak vývoj pokračoval. Oba letošní testy, podniknuté po delší přestávce, byly podle ruských vojáků úspěšné. Bilance se tak zlepšila; za zdařilou lze považovat polovinu ze 14 zkoušek.

Mezikontinentální balistická raketa Bulava by v budoucnu měla být základní zbraní ruských námořních jaderných sil. Bulava-30 je třístupňová raketa, která má v klasifikaci NATO označení SS-NX-30. Může nést šest až deset jaderných hlavic a podle potřeby měnit dráhu letu i svou rychlost. Má maximální dolet 8000 kilometrů. Do roku 2015 chce Rusko těmito zbraněmi vyzbrojit osm nově budovaných jaderných ponorek.

Pro Dmitrije Donského byl dnešní test i posledním. Příště, nejspíše v prosinci, má být raketa odpálena z paluby ponorky Jurij Dolgorukij, první ze čtvrté generace strategických ponorek, jejichž výzbroj mají tvořit právě Bulavy. Zkušební odpaly z nové ponorky mají pokračovat i v příštím roce. Nová zbraň podle náměstka ministra obrany Vladimira Popovkina nebude zařazena do výzbroje dříve, dokud spolehlivost nedosáhne minimálně 98 procent.

Ponorka
Zdroj: ČT24