Počet haitských obětí cholery se přehoupl přes tři stovky

Port-au-Prince - Cholera na Haiti se přiblížila k hlavnímu městu: lékaři nedaleko Port-au-Prince zaznamenali nové pacienty. Epidemie si vyžádala už 304 obětí, nemocných je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) víc než 4 770. V haitské metropoli žije od lednového zemětřesení ve stanových městečkách víc než milion a čtvrt lidí a nemoc by pro ně znamenala pohromu.

Počet obětí podle zdravotníků narůstá sice pomalu, ale stále. Podle humanitárních organizací pochází 96 procent mrtvých i nemocných z provincie Artibonite severně od metropole, kde nemoc minulý týden propukla.

Jon Andrus z Panamerické zdravotnické organizace (OPS) se kvůli nastalému ataku cholery vyslovil pro to, aby se prezidentské volby naplánované na 28. listopad odsunuly na pozdější termín. Také haitský prezident René Préval na začátku týdne prohlásil, že by se mělo datum voleb zvážit s ohledem na aktuální zdravotnickou situaci v zemi.

Rozhovor s Marií Skálovou (zdroj: ČT24)

Do země směřují letecké zásilky s desítkami tun zdravotnické pomoci pro boj proti choleře. Mimo jiné obsahují tablety pro čištění vody, ale i léčiva a další materiál.

Epidemie cholery na Haiti
Zdroj: ČTK/AP/J.Katz