V letadlech do USA se našly výbušniny

Dubaj/Washington – Poplach, který vyvolaly podezřelé zásilky na palubách nákladních letadel, nebyl planý. Policisté ve Velké Británii i v Dubaji našli výbušniny v náplních do tiskáren adresovaných do Spojených států. Přinejmenším jedna z náloží mohla způsobit vážné škody. Obě zásilky pocházely z Jemenu, jemenská policie už zatkla ženu, která měla balíčky odeslat. Podezření, že za akcí stojí jemenská odnož al-Káidy, sílí. Policie v jemenské metropoli Saná prověřovala další podezřelé balíky. Přísná bezpečnostní opatření platí ve Spojených státech i Británii.

Podle BBC zkontaktoval v pátek nad ránem agent saúdské tajné služby britskou MI6. Jeho varování spustilo poplach na polovině zeměkoule.

V noci ze čtvrtka na pátek přistálo na londýnském letišti Heathrow nákladní letadlo společnosti UPS do amerického Chicaga. Na palubě se našel podezřelý balíček. V jedné z tiskáren, kterou kdosi odeslal z Jemenu, našli pyrotechnici podezřelé zařízení. Visely z něj dráty, a připomínalo tak roznětku. Britská ministryně vnitra Theresa Mayová později potvrdila, že balíček zadržený na letišti East Midlands ve střední Anglii skutečně obsahoval výbušninu. Pokud by explodovala, letadlo by se zřítilo. Mayová také oznámila, že Británie zastavuje okamžitě jakýkoli přesun dopravních letounů z Jemenu do Británie nebo přes ni.

Britský premiér David Cameron vyslovil přesvědčení, že nálož byla připravena tak, aby explodovala v letadle. Zatím podle něho není důkaz, „že byla vytvořena pro výbuch nad britským územím, ale samozřejmě to nemůžeme vyloučit“. 

Zásilka zadržená na letišti East Midlands nedaleko Londýna byla podána v Jemenu, odkud putovala do německého Kolína nad Rýnem. Němečtí činitelé jsou přesvědčeni, že jejich země terčem nebyla. 

Další podivný balíček odeslaný z Jemenu našli policisté i v nákladním letounu společnosti FedEx v Dubaji. Zásilka se také podobala tiskárně, měla ale roznětku a obsahovala trhavinu pentaerythritol-tetranitrát (PETN). Stejnou výbušninu chtěl použít při svém nezdařeném pokusu o teroristický útok v letadle z Amsterodamu do Detroitu loni o Vánocích Umar Farouk Abdul Mutallab. 

Za útoky by mohla stát jemenská al-Káida

„Balíček byl připraven profesionálně, včetně elektrického obvodu, který byl napojen na SIM kartu mobilního telefonu ukrytou v tiskárně. Tento způsob přípravy bomby nese stopy metod al-Káidy,“ informovala v prohlášení dubajská policie. Podle všeho by měla za útoky stát jemenská odnož al-Káidy. Právě v Jemenu se také vycvičil v táboře radikálů vánoční terorista Mutallab.

Nález zburcoval policisty v několika zemích. V samotném Jemenu začala razie na letištích a v přístavech. Jemenské úřady zadržely dalších 26 podezřelých a několik pracovníků letiště a vyslýchají je.

Na amerických letištích byl včera kvůli podezřelým zásilkám vyhlášen poplach, policie prohledala další tři nákladní letadla, dvě ve Filadelfii, jedno v Newarku. Pyrotechnici prozkoumali i nákladní auto zasilatelství UPS. Společnost UPS a FedEx už oznámily, že zastavují leteckou dopravu z Jemenu.

Letecká nákladní doprava je Achillovou patou 

Prezident Barack Obama v pátek prohlásil, že šlo o věrohodnou teroristickou hrozbu. Obama vyjádřil odhodlání zničit odnož al-Káidy sídlící v Jemenu a zdůraznil, že zpřísněná bezpečnostní opatření v letecké dopravě budou uplatňována tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Jemenská vláda už oznámila, že bude na vyšetřování pokusů o útoky spolupracovat.  


Agenti už také naznačili, na koho mohl útok směřovat. Podezřelá zařízení měla být adresována synagogám v Chicagu. Právě Chicago je baštou Baracka Obamy a sám prezident tam má ze soboty na neděli přenocovat. Zásilky teroristů sice až do Chicaga nedoputovaly, dostaly se ale na paluby letadel. Podle expertů je to důkaz, že nákladní letecká doprava je Achillovou patou protiteroristických opatření. Odhalit bomby ve velkých kontejnerech je obtížné. Každý den přitom letadla jen do Spojených států dopraví 50 tisíc tun balíčků podobných těm, které výbušniny skutečně obsahovaly.