Soud poslal dětského táliba na 40 let za mříže, odsedí si jen osm

Guantánamo – Verdikt čtyřiceti let vězení si dnes před senátem amerických vojenských soudců na základně Guantánamo vyslechl Kanaďan Omar Khadr, který se přiznal k terorismu. Rozhodnutí soudu je spíše symbolické, protože Khadr stráví díky dohodě s vyšetřovateli za mřížemi jen osm let. Již dříve se doznal ke všem pěti obviněním z terorismu. Dnes čtyřiadvacetiletý Khadr, přezdívaný dětský tálib, je nejmladším vězněm na Guantánamu. Na teroristický výcvik do Afghánistánu ho prý poslal otec.

Khadr se přiznal, že spolupracoval s teroristickou sítí al-Káida a že zabil granátem amerického vojáka v Afghánistánu. Potvrdil také, že ho členové al-Káidy naučili zacházet se zbraněmi a že sám nastražil na afghánské silnice několik bomb. Dopustil se toho v roce 2002, kdy mu bylo 15 let. Krátce poté ho Američané zajali a dopravili do věznice pro podezřelé z terorismu v Guantánamu na Kubě.

Teď si za to odsedí osm let. Po roce bude Khadr převezen z Guatánama do kanadského vězení. Dennis Edney, kanadský obhájce odsouzeného, říká: „Může se stýkat se svojí rodinou, může s ní strávit krátkou dobu, potřebuje to jako všechny děti. Současně ale musí projít vším, co mu umožní návrat do společnosti. Odborníci se zaměří na jeho mentální a psychické zdraví i vzdělání - a to všechno bude probíhat mimo rodinu.“ 

Omar Khadr odsouzen na 40 let (zdroj: ČT24)

Ochránci lidských práv verdikt kritizují 

Ochránci lidských práv proces s Khadrem kritizují. Rozsudek je podle nich nespravedlivý a příliš tvrdý. „Vynesení falešného rozsudku, který se prostě vyhodí z okna, jakmile porota opustí soudní síň, nepůsobí na zbytek světa jako spravedlivá justice,“ řekla Andrea Prasowová, pozorovatelka organizace Human Rights Watch. 

Její kolega z organizace Amnesty International Alex Neve dokonce označil verdikt za fiasko americké justice. Ochránci lidských práv upozorňují na to, že byl Khadr při výsleších zastrašován a vyhrožovali mu smrtí.

Oběť, nebo viník?

Šéf Dětského fondu OSN (UNICEF) Anthony Lake prohlásil, že Kanaďan spáchal zločiny jako patnáctiletý. Proto by se na něj mělo nahlížet jako na dětského vojáka, a tedy jako na oběť konfliktu.

Také obhajoba tvrdila, že Khadr je sám obětí. K práci pro al-Káidu ho prý přinutil jeho otec Ahmad Said Khadr, který teroristickou síť údajně financoval. Khadr starší zahynul v Afghánistánu v roce 2003 při náletu amerického bezpilotního letadla.