Lavrov: Ruští vojáci se do Afghánistánu nevrátí

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyloučil návrat ruských sil do Afghánistánu. Ruská pomoc při zničení drogových laboratoří v Afghánistánu se podle Lavrova omezila jen na poskytnutí informací. Rusko-americká operace vyvolala nevoli afghánského prezidenta Hamída Karzáího a také vyvolala vlnu spekulací o případném návratu ruských sil do země, kterou musely v 80. letech opustit po porážce od muslimských bojovníků. Takové spekulace jsou však podle Lavrova jen „provokace“.

„To je plně, na sto procent vyloučeno. Naše vojska se nebudou vracet, ani vstupovat do Afghánistánu. To je naše pevné a neměnné stanovisko,“ prohlásil šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci po jednání s německým protějškem.

Šéf ruské Federální služby pro kontrolu narkotik Viktor Ivanov v pátek v Moskvě ohlásil, že o den dříve se Rusko vůbec poprvé přímo zapojilo do boje proti výrobcům drog v Afghánistánu, když vyslalo do oblasti afghánsko-pákistánského pohraničí na sedmdesát protidrogových agentů s podporou bojových vrtulníků.

Čtvrteční operace byla podle Lavrova třístranná, uskutečňovalo ji komando afghánského ministerstva vnitra za podpory amerických vojáků. „Naše role spočívala pouze a výlučně v poskytnutí informací, které pomohly určit umístění laboratoří na výrobu heroinu a morfia,“ tvrdil Lavrov. Podobná spolupráce má podle něj pokračovat, protože drogy z Afghánistánu ohrožují světovou bezpečnost a stále více i ruské občany.

Při zátahu byly podle ruské strany zlikvidovány zásoby heroinu a morfia za čtvrt miliardy dolarů (téměř 4,4 miliardy korun). Zničena byla víc než tuna narkotik, které měly být podle šéfa ruské protidrogové služby Viktora Ivanova distribuovány na západ. Podle odhadů se v Afghánistánu ročně vyrobí 750 tun drog.