Republikáni míří k volebnímu vítězství

Washington – Úterní volby do amerického Kongresu přinesou porážku Obamových demokratů. Jedinou otázkou je, jak drtivá bude. Republikáni mají šanci získat kontrolu nad oběma komorami a vyhrát dokonce i křesla, v nichž před dvěma lety seděli prezident Barack Obama nebo viceprezident Joe Biden. Šéfa nevadských demokratů Harryho Reida by mohlo ze Senátu pomoci dostat konzervativní hnutí Tea Party.

Poslední průzkumy potvrzují náskok opozičních republikánů, ti ale sami na vedení velkou zásluhu nemají. Američtí voliči spíš chtějí vytrestat vládnoucí demokraty, kteří podle nich nedokázali rozhýbat ekonomiku zasaženou hlubokou recesí. Demokratům tak zřejmě nezbývá, než doufat, že jejich porážka nebude příliš velká a umožní Obamovi, aby alespoň v omezené míře mohl příští dva roky uskutečňovat své záměry.

Republikáni směřují k velkým ziskům ve Sněmovně reprezentantů, která se obmění celá. Posílit by měli i v Senátu, kam se bude volit zhruba třetina nových členů. Na většinu to tam ale zřejmě stačit nebude. Vyrovnaný souboj zuří také o prezidentovo senátní křeslo. Za demokraty ho vede manažer zkrachovalé banky, která půjčovala mafiánům - proti republikánovi, který lhal o svých vojenských zásluhách. Víc než kde jinde tady volí menší zlo, říká zpravodaj ČT Michal Kubal.

Barack Obama:

„Máme na výběr mezi politikou, která nás dostala do problémů, a tou, která je řeší. Mezi cestou dopředu a zpět. Nevím, jak vy, ale já chci kupředu.“

Demokraté nicméně v posledních dnech předvolební kampaně dělali všechno pro to, aby své ztráty alespoň zmírnili. Napřeli své síly do států, kde jejich kandidátům jde o všechno. Obama i Biden například v neděli v Clevelandu ve státě Ohio podpořili tamního demokratického guvernéra Teda Stricklanda a demokratické členy Sněmovny reprezentantů, jejichž šance na zvolení jsou velmi těsné. Populární exprezident Bill Clinton zároveň podporoval demokraty ve státech Maine, Connecticut, New Hampshire a Rhode Island.

Demokraté se zejména snaží přesvědčit své voliče, aby přišli k volebním urnám. Právě účast podle nich může být rozhodující. Hlasování by totiž mohl rozhodnout fakt, že stoupenci republikánů jsou na rozdíl od otrávených demokratických voličů nažhavenější přijít do hlasovacích místností a rozhodnout.

V obou komorách byli republikáni po prezidentských volbách v roce 2008 ve výrazné defenzivě.

Barack Obama a Harry Reid
Zdroj: ČT24