České firmy usilují o zakázky v Kuvajtu

Kuvajt - Kuvajt chce v letech 2011 až 14 věnovat na výstavbu silnic i supermoderního města a také na obnovu ropných technologií v přepočtu 2,5 bilionu korun. O zakázky mají zájem i české firmy, které svou návštěvou podpořil přímo v Kuvajtu i prezident Václav Klaus. Kuvajťané navíc investují i v zahraničí, zájem mají o nemovitosti a lázeňství.

Před necelými dvaceti lety hořely v Kuvajtu ropné věže a mezinárodní společenství odsud vytlačovalo iráckou armádu. Dnes je Kuvajt jednou z nejbohatších zemí světa a mohou utrácet peníze z ropy. Český prezident Václav Klaus o Kuvajťanech říká: „Oni mají spoustu peněz. Potřebují je někam udat a chtějí diverzifikovat místa, kam je dávají, takže jejich zájem je investovat u nás.“ Kuvajťani se zajímají především o investice do nemovitostí a lázeňství.

Především chtějí ale Kuvajťané utratit peníze vydělané z ropy u sebe doma. A i tyhle peníze by mohly skončit v kapsách českých firem. V plánu je vybudování supermoderního města. „Budeme stavět novou infrastrukturu, obnovovat průmyslové technologie. My máme peníze, ale potřebujeme vaše zkušenosti a znalosti,“ říká Chálid Abdulla Sagar, první náměstek Kuvajtské obchodní komory. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Kuvajt City se v posledních letech rychle rozrostlo. Stavěly se nové budovy, ale nenavýšila se kapacita elektráren. Město proto často trápí výpadky elektřiny. Vláda rozhodla, že postaví čtyři nové elektrárny. Od spalování mazutu ale přechází k jádru. Velké změny čekají také těžbu ropy. Do 4 let má navíc v Kuvajtu vyrůst zcela nové supermoderní město a nejdelší most světa. 

Téměř každý Kuvajťan ví o zapojení Prahy do vojenských tažení proti iráckému režimu Saddáma Husajna, který Kuvajt smrtelně ohrožoval. České firmy i díky tomu mají velkou šanci na místní zakázky dosáhnout.