Kosovská vláda padla, budou předčasné volby

Priština – Kosovská vláda dnes dostala nedůvěru a padla. Proti kabinetu Hashima Thaçiho hlasovalo 66 poslanců ze 120členného parlamentu. Zemi tak čekají předčasné volby, jejich datum stanovil prozatímní prezident Jakup Krasniqi na neděli 12. prosince. Země je v politické krizi od konce září, kdy rezignoval prezident Fatmir Sejdiu.

Sejdiu se totiž musel podle rozhodnutí ústavního soudu rozmyslet, zda bude předsedou politické strany Demokratický svaz Kosova (LDK), nebo hlavou státu. Obě funkce podle soudu totiž nemohl vykonávat současně. Sejdiu se nakonec rozhodl vzdát se prezidentského křesla. V reakci na to pak vládu opustili všichni ministři za LDK, a kabinet se tak rozpadl.

Nové volby v Kosovu považují analytici za nezbytné, protože současný rozhádaný parlament, který volí prezidenta, se na nové hlavě státu nedokáže dohodnout. Žádný z kandidátů neměl v dosavadním zákonodárném sboru možnost získat potřebnou dvoutřetinovou většinu.

Předčasné volby do prištinského parlamentu budou první od roku 2008, kdy Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Mohou ale zkomplikovat plánované přímé rozhovory mezi Bělehradem a Prištinou, které by měly odblokovat napjaté vztahy mezi oběma stranami. Srbsko souhlasilo s rozhovory pod vlivem OSN a Evropské unie, i když odtržení Kosova neuznalo a nadále tuto svou někdejší provincii považuje za svou součást.