V Kalifornii se legálně marihuana hulit nebude

Washington - Kalifornští voliči v úterním referendu odmítli legalizaci marihuany ve svém státu. Držení drogy a její pěstování je tak v Kalifornii nadále trestné, povolený naopak zůstává prodej marihuany pro léčebné účely. V dalším referendu se Kaliforňané postavili proti návrhu na zrušení zákona o ochraně ovzduší, který předpokládá výrazné snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2020 a zavedení obchodu s emisními povolenkami.

S legalizací marihuany souhlasilo podle listu Los Angeles Times 45 procent voličů, proti bylo 55 procent. Návrh měl umožnit legálně držet 28 gramů marihuany a pěstovat ji pro osobní potřebu na dvou metrech čtverečních. Místní samosprávy také podle návrhu mohly povolit pěstování konopí ve větším rozsahu a zdanit ho.

S legalizací marihuany v Kalifornii nesouhlasily americké ministerstvo spravedlnosti i federální agentury, které koordinují celostátní boj proti drogám. Podle nich by povolené pěstování a držení marihuany v jednom státu oslabilo boj federální vlády proti drogám. „Kaliforňané dnes uznali, že legalizace marihuany nezlepší zdraví našich občanů, nevyřeší problémy kalifornského rozpočtu ani nesníží násilí v Mexiku spojené s drogami,“ zhodnotil výsledek referenda americký koordinátor pro boj s drogami Gil Kerlikowske.

Proti legalizaci se postavili i představitelé některých latinskoamerických zemí. Stěžovali si, že Spojené státy po nich požadují tvrdý postup proti pašerákům drog, ale samy nedělají nic s domácí spotřebou narkotik. Na americký trh přitom míří velká část drogové produkce z Latinské Ameriky.

Voliči se postavili proti ekologickému zákonu

Kaliforňané v referendu odmítli i návrh na zrušení ekologického zákona, který v roce 2006 prosadil republikánský guvernér Arnold Schwarzenegger. Zákon stanovuje, že do roku 2020 se musí snížit emise CO2 v Kalifornii na úroveň roku 1990. Norma také podporuje rozvoj alternativních zdrojů energie a zavádí v Kalifornii obchod s emisními povolenkami.

Návrh na zrušení ekologického zákona podporovaly především ropné společnosti, které zpravidla sídlí mimo Kalifornii. Kampaň za zachování platnosti zákona naopak financovaly firmy ze Silicon Valley, které v posledních letech hodně investovaly do obnovitelných zdrojů energie. Další platnost zákona podporovali i zástupci obou hlavních stran a nakonec se pro ni vyslovilo i 60 procent voličů.

Šaría se u soudu používat nebude

Referenda o místních otázkách se konala i v dalších amerických státech. V Oklahomě například voliči podpořili návrh, který zakazuje soudům používat při procesech islámské právo šaría; to ale soudy nedělaly ani před referendem. Arizonští voliči zase v referendu zakázali státu uplatňovat takzvanou pozitivní diskriminaci. Celkem se v USA konalo asi 160 místních referend.

Továrna
Zdroj: ČT24/www.greenpay.com