Smrt Americe a smrt Izraeli, znělo na demonstraci v Teheránu

Teherán - Tisíce Íránců provolávaly smrt Americe během demonstrace před budovou bývalého amerického velvyslanectví v Teheránu. Protest se konal u příležitosti dnešního 31. výročí přepadení velvyslanectví USA radikálními muslimskými studenty v roce 1979; 52 amerických občanů tam nedobrovolně strávilo 444 dní.

Mezi demonstranty byli zejména mladí lidé, mnozí z nich studenti. Manifestující nesli plakáty s nápisy „Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“. Proslov přednesl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, který události z roku 1979 hájil. „Tato akce je symbolem odvahy a statečnosti revoluční mládeže tváří v tvář všemocnosti Spojených států, protože okupace hnízda špionů (ambasády) dostalo USA na kolena,“ prohlásil. Kritizoval také americké prezidenty, jejichž slova se prý zdají být přátelská, ale „ve skutečnosti jsou jen železnou rukou v sametové rukavici“.

Demonstrace se před někdejší budovou velvyslanectví koná každý rok. Íránci si tím připomínají čin studentů, kteří tu v revolučním roce 1979 uvěznili pět desítek amerických rukojmích a zadržovali je 444 dní. USA a Írán pak přerušily diplomatické styky, které od té doby nebyly obnoveny.