Ani napodruhé nebyl zvolen nový slovenský generální prokurátor

Bratislava - Ani na druhý pokus dnes slovenští poslanci nezvolili nového generálního prokurátora, tedy obdoby českého nejvyššího státního zástupce. Žádný z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů a bude vypsána nová volba, která by se měla konat do měsíce. Vládní koalice se na společném kandidátovi nedohodla, někteří její poslanci v minulých dnech dávali najevo, že by mohli hlasovat pro současného generálního prokurátora Dobroslava Trnku. Ten - kromě toho, že je kandidátem opozice - čelí kritice za řadu minulých kauz a pro premiérku Ivetu Radičovou je nepřijatelný do té míry, že pohrozila demisí pro případ, že by byl znovu zvolen.

Výsledek dnešní volby se víceméně očekával, debata v parlamentu ale byla bouřlivá a padala ostrá slova. Při další volbě se mohou o post generálního prokurátora ucházet stávající kandidáti, mohou se ale objevit i nová jména.

Sedmileté působení Dobroslava Trnky v čele slovenské justice je spojeno s řadou kontroverzních kauz. Zastavil například trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality a nejednoznačně si počínal ohledně kauz financování politických stran - bývalého vládního Směru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ. Problematický je i postup v případu studentky Hedvigy Malinové, kterou údajně někdo zbil, protože mluvila maďarsky.

Radičová pohrozila, že zváží své působení v čele vlády v případě Trnkova znovuzvolení. Toho podporují opoziční poslanci, a protože koalice není jednotná, mohl by Trnka i přes odpor koalice zůstat v úřadu. „To je začátek konce, minimálně začátek rozpadu soudržnosti vládní koalice,“ komentoval situaci Béla Bugár předseda jedné z koaličních stran Most-híd.

Zachování statusu quo na generální prokuratuře zjevně více politikům vyhovuje, premiérka Radičová ale dala veřejnosti a hlavně své straně najevo že ona k nim nepatří.

Generální prokurátor

Generální prokurátor stojí v čele slovenské prokuratury. Jmenuje ho a odvolává prezident na návrh Národní rady. Prokurátor je volen na sedmileté funkční období. Jeden člověk může v tomto úřadu působit nejvíce dvě po sobě jdoucí funkční období. Prokurátorovi musí být minimálně 40 let. Prokurátor řídí a kontroluje činnost všech slovenských prokuratur. Podle kritiků nevyřešila prokuratura za sedmiletého Trnkova působení ani jeden závažný případ.

Dobroslav Trnka
Zdroj: ČT24