Slovenští policisté se k týrání Romů nepřiznali

Košice (Slovensko) - Deset slovenských policistů, kteří podle obžaloby loni na jaře šikanovali romské děti na policejní stanici v Košicích, dnes v první den procesu prohlásilo, že jsou nevinní. Zároveň odmítli vypovídat. Devíti mužům a jedné ženě hrozí čtyři až deset let vězení. Akci si na stanici nahrávali na mobilní telefony, díky tomu se odhalila. Proces bude pokračovat koncem listopadu. Už dnes je však jasné, že rozsudek nebude znám dříve než příští rok. Prokurátorka Eva Mišíková o trestech zatím spekulovat odmítá.

Policisté zadrželi šestici chlapců z nechvalně známého košického sídliště Luník IX za údajné přepadení starší ženy. Děti ve věku od deseti do šestnácti let se podle obžaloby musely navzájem bít. Policie je prý také strašila služebními psy, tři chlapci byli údajně pokousáni.

Poté se přesunuli do sklepní místnosti, kde se museli vysvléci do naha a v bití pokračovat. Jeden z policistů údajně přiložil k hlavě jednoho z hochů služební zbraň a zeptal se ho, zda ho má zastřelit. Policisté je také nutili, aby olizovali boty a aby se mlátili lopatou.

Generální prokuratura kvalifikovala postup policistů za obzvlášť závažný a na rozdíl od policejních vyšetřovatelů mu připsala také rasový motiv. Uzavření případné dohody o vině a trestu na začátku procesu nebylo možné, protože se policisté k činu nepřiznali. Odhalen byl díky zmíněným videozáznamům.

Slovenská policie v minulosti čelila kritice za více údajně nepřiměřených zákroků vůči Romům. Policisty, kteří v roce 2001 týráním způsobili smrt Roma Karola Sendreie, loni potrestal nejvyšší soud vězením. Letos v červenci policie odmítla odpovědnost za smrt šestačtyřicetiletého Roma z počátku května, k níž měla podle příbuzných obětí a některých médií přispět použitím nepřiměřeného množství slzného plynu.