Gruzie zadržela údajné proruské špiony

Tbilisi/Moskva - Gruzie rozbila údajnou síť ruských agentů. Tamní ministerstvo vnitra oznámilo, že ve vězení skončilo 13 podezřelých špionů, z toho 4 jsou občané Ruské federace. Byli obviněni, že sbírali informace pro ruskou vojenskou rozvědku. Moskva aféru považuje za provokaci. Rusko a Gruzie neudržují diplomatické styky od roku 2008, kdy obě země svedly krátkou válku. Moskva je podle zdroje z ruského ministerstva zahraničí zatčeními v Gruzii velmi rozhořčena.

„Rozkryli jsme síť lidí, kteří tajně spolupracovali s rozvědkou ruského ministerstva obrany, známou jako GRU,“ oznámil Otar Orjonikidze zástupce ředitele odboru kontrašpionáže z gruzínské ministerstvo vnitra. „Odhalili jsme desítky lidí, kteří spolupracovali nebo byli v kontaktu s ruskými speciálními silami. 13 z nich bylo zatčeno kvůli obvinění, že pracovali pro zahraniční tajnou službu. Čtyři ze zadržených jsou Rusové,“ dodal.

Gruzínské tajné služby podle dnešního oznámení ministerstva nastrčily do GRU bývalého příslušníka sovětské armády, „který si získal důvěru ruské vojenské výzvědné služby a začal pro tuto agenturu pracovat jako styčný důstojník“.

V Gruzii zadrženi proruští špióni (zdroj: ČT24)

Náměstek šéfa gruzínské kontrarozvědky ministerstva vnitra Šota Ordžonikidze řekl, že tato skupina byla zadržena už v říjnu. Kontrašpionážní operace začala před čtyřmi lety, dodal Ordžonikidze. Rovněž vyzval všechny, kteří spolupracují se zahraničními službami, aby se přihlásili ministerstvu ke spolupráci, a vyhnuli se tak trestu.  

Moskva aféru považuje za provokaci, která má Rusko poškodit před listopadovým summitem NATO v Lisabonu. Zúčastnit se ho má i prezident Medvěděv. Už před čtyřmi lety Gruzie zadržela kvůli vyzvědačství 2 ruské vojáky a 12 dalších lidí. Napětí pak v létě 2008 vyvrcholilo krátkou válkou o separatistickou proruskou Jižní Osetii. Obě země od té doby neudržují diplomatické styky.