Sarkozy si udobřuje čínského prezidenta, o Tibetu mlčí

Paříž - Čínský prezident Chu Ťin-Tchao je na návštěvě ve Francii, přijel sem dojednat zakázky za desítky miliard eur. Vztahy Číny a Francie výrazně ochladly v roce 2008 poté, co se francouzský prezident Nicolas Sarkozy setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Paříž chce nyní vztahy s Pekingem vyžehlit, čínskému prezidentovi se tak dostalo ve Francii velmi vřelého přijetí. Během jeho třídenní návštěvy nebudou mít novináři jedinou příležitost, aby se ho zeptali třeba na Tibet nebo doržování lidských práv v Číně.

Čínského prezidenta přijali v Paříži s veškerými poctami. Musejí si ho tu předcházet, neboť přijel dojednat koupi letounů Airbus, zakázka má hodnotu víc než 10 mililard eur. Navíc chce čínský prezident dohodnout i investice do oblasti telekomunikací a jaderné energetiky. Prezident už v Paříži podepsal kontrakty za více než 14 miliard eur. Čínský prezident Chu Ťin-tchao plánuje investice ve Francii i do budoucna: „Naším cílem je dosáhnout ve vzájemném obchodě do roku 2015 ročního obratu 200 miliard dolarů.“

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident:

„Na Čínu nesmíme pohlížet jako na hrozbu, ale jako na příležitost.“

Program čínského prezidenta se ale spíš než obchodní cestě podobá návštěvě u starého přítele. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ho osobně přivítal na letišti v Orly. Prezidenti i s manželkami spolu povečeřeli. Chu Ťin-Tchao si také prohlédne Paříž. Vydá se i do Provensálska, kde bude ochutnávat zdejší vyhlášenou kuchyni.

O Tibetu nepadne ani slovo

V přátelském duchu se nese i rétorika obou politiků. „Vývoj našich vztahů dokazuje, že pokud se vzájemně respektujeme a jednáme jako rovný s rovným, pak mohou země s rozdílnými ideologiemi, politickými systémy a základy žít v míru a rozvíjet vzájemně prospěšnou spolupráci,“ prohlásil Chu Ťin-Tchao. Jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy zase říká: „Budeme mluvit o všech tématech, společně, s důvěrou, aniž bychom chtěli jeden druhého poučovat, ale tak, abychom si lépe porozuměli a kráčeli vpřed v duchu neustálého vzájemného respektu.“

Aktivisté bojující za dodržování lidských práv si stěžují, že francouzská vláda nadsazuje lukrativní peněžní kontrakty nad lidskou svobodu. Během návštěvy čínského prezidenta nebudou smět na tiskové konference žádní ochránci lidských práv ani novináři, kteří by se ho ptali na Tibet, svobodu slova nebo zatýkání disidentů v Číně. „Je to skandální. Roztáhnout čínskému prezidentovi červený koberec - dobrá. Ale chovat se jako koberec pod jeho nohama, to už je příliš,“ okomentoval to Jean-Francois Julliard, předseda organizace Reportéři bez hranic.