Komise nepřekvapila: Víza pro kanadské diplomaty zatím nebudou

Brusel - Evropská komise dnes oznámila, že zatím nenavrhne zavedení víz pro kanadské diplomaty. Loni tím přitom hrozila kvůli tomu, že Kanada loni v červenci jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy. Kdy budou moci Češi zase jezdit do Kanady bez víz, je tak stále nejasné. Případné změny se snad dají očekávat po zavedení nového azylového systému v Kanadě, což by mělo být až na konci příštího roku. O situaci budou v pondělí jednat ministři vnitra členských zemí EU, mezi nimiž by měl být i český zástupce Radek John.

Jak vyplývá z dnes přijaté zprávy komise o vízové reciprocitě, Ottawa splnila obě podmínky, které jí Brusel dal. Zjednodušilo se vydávání víz pro Čechy tím, že Kanada otevřela pracoviště v Praze, zatímco předtím si lidé z ČR museli jezdit pro víza do Vídně. Druhá podmínka souvisela s tím, že měla vzniknout jakási „cestovní mapa“, na jejímž konci by mělo být zrušení víz pro Čechy. Kanada slíbila, že změní azylový systém, po čemž by měla podle slibů Ottawy následovat případná změna její vízové politiky.

„Nějaké kroky vedoucí k obnovení bezvízového cestování pro české občany, kteří chtějí navštívit Kanadu, byly učiněny,“ ohodnotila vývoj situace ve sporu Kanady a ČR eurokomisařka Cecilia Malmströmová. Je podle ní nezbytné, aby dialog o narovnání situace co nejdříve pokračoval.

Kanada obnovení víz pro Čechy zdůvodnila velkým počtem českých žadatelů o azyl, mezi nimiž významnou část tvořili Romové. Češi upozorňovali na to, že na vině je do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém, což Ottawa také připustila - hodlá kvůli tomu přistoupit k jeho změnám.