OBRAZEM: Buenos Aires hýřilo barvami převlečených homosexuálů

Buenos Aires – Sobotní průvod homosexuálů Gay Pride v Argentině měl opět hojnou účast. Pestrobarevné převleky v něm ukázaly tisíce lidí. Gayové, lesbičky a transsexuálové pochodem metropolí Buenos Aires připomněli, že Argentina se stala první latinskoamerickou zemí umožňující sňatky lidí stejného pohlaví. Upozornili také na nová práva transsexuálů.

Homosexuálové v Argentině už se mohou brát

Zákon o legalizaci sňatků homosexuálních párů podepsala argentinská prezidentka Cristina Fernándezová 21. července. Podle Estebana Paula, předsedy argentinské federace lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů, manželství od té doby uzavřelo více než 500 homosexuálních párů.

Žádosti o adopce se vyřizují dlouho

Zákon poskytl homosexuálním párům stejná práva a povinnosti, které mají v manželství i heterosexuální páry, včetně dědického práva a adopce dětí. Homosexuálové podle AP přesto čelí diskriminaci například ze strany některých úředníků nebo justice, která prý pomalu zpracovává žádosti homosexuálních párů o adopce.

Kde se homosexuálové mohou brát?

Manželství osob stejného pohlaví je uzákoněno v Nizozemsku, Belgii, Španělsku, Kanadě, Jihoafrické republice, Norsku, Švédsku, Portugalsku a na Islandu. V dalších zemích je toto manželství povoleno jen v některých oblastech, příkladem jsou Spojené státy či Mexiko. V Česku platí registrované partnerství.