Sankce a diplomacie na íránský jaderný program stačí

Washington - Ekonomické sankce a diplomatická vyjednávání podle amerického ministra obrany Roberta Gatese stačí k tomu, aby odstrašily Írán od jeho jaderného programu. Ministr tak odmítl vojenskou hrozbu, kterou při své nedělení návštěvě Spojených států prosazoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Jediný způsob, jak zajistit, že Írán nezíská jaderné zbraně, je mávat věrohodnou hrozbou vojenské akce proti němu, dokud nepřestane usilovat o jadernou bombu,“ prohlásil Netanjahu ve Spojených státech.

Nicméně podle Netanjahuova mluvčího Marka Regeva premiér řekl také, že „sankce jsou důležité a zvyšují tlak na Írán“. „Až doposud nenastala změna v chování Íránu a je zapotřebí zvýšit mezinárodní tlak,“ zdůraznil premiér.      

Vláda zatím upřednostňuje mírnější cestu, jak zastavit íránský jaderný program. Snaží se posilovat sankce a donutit Teherán diplomatickou cestou, aby upustil od programu obohacování uranu. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí dnes podle agentury Reuters řekl, že Írán je připraven vést rozhovory o svém jaderném programu. Navrhl, aby se jednání konala v Turecku.