Na Haiti 20 obětí hurikánu, bouře zvýšila riziko šíření cholery

Port-au-Prince - Na dvacet mrtvých vzrostla bilance obětí hurikánu Tomas, který v pátek zasáhl Haiti. Doposud místní úřady informovaly o osmi mrtvých, uvedla v noci na dnešek agentura Reuters. Zdravotní experti se nyní obávají, že záplavy vyvolané hurikánem by mohly znamenat další riziko šíření nákazy cholery. Té již v této karibské zemi podlehlo přes 544 lidí.

Cholera se podle posledních zpráv dostala také do haitské metropole Port-au-Prince, která byla vážně poničena lednovým zemětřesením. Lékaři zde prověřují nejméně 120 případů. Pokud se nemoc potvrdí, bude to znamenat, že se nákaza šíří z odlehlých oblastí. Zasáhnout by tak mohla až tři miliony lidí.

Mnozí lidé, kteří byli v metropoli hospitalizováni, podle úřadů nedávno přijeli z oblastí zasažených cholerou, jako je například provincie Artibonite severně od hlavního města. Právě zde byly první případy cholery zaznamenány.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.