Radičová převzala v USA cenu pro Ženu roku

New York - Slovenská premiérka Iveta Radičová se poprvé od nástupu do funkce předsedkyně vlády vydala na návštěvu do USA. Nejela tam přitom kvůli politickým jednáním. Iveta Radičová se totiž stala podle ženského časopisu Glamour ženou roku. V noci na dnešek si proto slovenská politička převzala v New Yorku v Carnegie Hall toto prestižní ocenění.

Kromě Ivety Radičové převzaly v New Yorku cenu také další světové političky - prezidentka Litvy Dalia Grybauskaiteová, premiérka Chorvatska Jadranka Kosorová, prezidentka Libérie Ellen Johnson Sirleafová nebo premiérka Trinidadu a Tobaga Kamla Persad-Bissessarová.

Časopis Glamour odůvodnil ceny pro tyto ženy tím, že oceňuje jejich individuální úsilí ve prospěch zemí, kde žijí. Šéfredaktorka časopisu Glamour Cindi Leiveová říká: „Jsem nesmírně ráda, že oceňujeme těchto pět vynikajících političek. Každá z nich ukázala skvělé vůdčí schopnosti, jejich práce je inspirací pro ženy na celém světě.“ 

Ženy v politice způsobily tsunami

Podle časopisu Glamour se počet žen ve vedoucích státních funkcích od roku 1990 zdvojnásobil. „Díky bohu za to, protože ženské vedoucí představitelky mění historii nejen pro polovinu světa, která tvoří ženy, ale pro nás pro všechny,“ uvedla redakce. Podotkla, že k 18 současným hlavám států se napřesrok připojí i příští brazilská prezidentka Dilma Rousseffová.

Iveta Radičová okomentovala nástup žen do politiky: „V některých zemích máme právo volit méně než 100 let, takže vstup žen do politického vedení způsobil tsunami.“ 

Letos cenu kromě političek získaly například i zpěvačky Cher a Fergie, návrhářka Donatella Versace, herečka Julie Robertsová, ale třeba i somálská lékařka Hawu Abdiová a její dcery pečující o uprchlíky. 

Ocenění Žena roku uděluje časopis Glamour ženám z celého světa, letos už po dvacáté. V minulosti cenu dostaly například bývalá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, její nástupkyně Hillary Clintonová nebo první dáma USA Michelle Obamová.