Češi mají rádi konopí a extázi. V Evropě jde nahoru heroin

Praha - Nejnovější poznatky o tom, jak se v Evropě užívají drogy, zveřejní Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost. Vlastní statistiky k údajům dále přidá také Česká republika. Podle loňských výsledků je napříč evropskou unií nejužívanější drogou stále marihuana. Výsledky ale ukázaly, že stoupá obliba heroinu. Češi podle evropského monitorovacího centra patří mezi lídry v užívání konopí a extáze. Třetina dospělých přiznala, že marihuanu vyzkoušela. Před šesti lety to přitom byla jen pětina. Statistiky ale nezahrnují mladistvé.

„Nejpřekvapivější nebo nejvýraznější změnou jsou výsledky celopopulační studie, to znamená nárůst užívání drog ve skupině mladých dospělých. Hlavně se to týká konopí,“ komentuje statistiky Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Roste ovšem také počet uživatelů opiátů a pervitinu. Mezi závislými je nejoblíbenějším způsobem aplikace injekční stříkačka. Studie ukázala, že více než třetina všech narkomanů žije v Praze.

Drogy v Evropě (zdroj: ČT24)

„To se promítá do krádeží v obchodech, krádeží vloupáním do vozidel, do sklepů, takové drobné majetkové kriminality. A to je to nejpalčivější, co z pohledu občana a drog v Praze pálí,“ říká Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

Drogy si v Česku pravidelně a dlouhodobě píchá přibližně 33 tisíc lidí. Závislých na pervitinu je u nás přes 21 tisíc lidí.