Sedmnáct lidí obviněno ze 750milonového tunelu fondu obětí holocaustu

New York - Americká policie obvinila 17 lidí z tunelování dvou fondů zřízených německou vládou na podporu obětí holocaustu. Šest obviněných pracovalo přímo v radě, která řídila vyplácení peněz z fondu Claims Conference. Zbývající jedenáctičlenná skupina údajně vytvořila asi 5600 falešných žádostí o příspěvek z fondů a šestice lidí v radě pomohla prosadit vyplacení peněz. Obvinění tak během několika let z fondů odvedli přes 42 milionů dolarů (750 milionů korun); byli obviněni z podvodu a hrozí jim až dvacetileté vězení. Čtyři už se přiznali.

Přibližně 5000 falešných žádostí směřovalo na fond, který vyplácí jednorázovou částku 3600 dolarů židovským obětem nacistické perzekuce, které byly za druhé světové války donuceny k odchodu z města, kde žily. Žádosti byly podávány v letech 2000 až 2009 a celkem na nich obvinění podle vyšetřovatelů vydělali asi 18 milionů dolarů (321 milionů korun).

Dalších víc než 600 požadavků obvinění údajně směřovali na fond, který vyplácí měsíční rentu 411 dolarů (7300 korun) obětem holocaustu s ročním příjmem nižším než 16 000 dolarů (286 000 korun). Z druhého fondu se jim tak podařilo vyvést 24,5 milionu dolarů (438 milionů korun), tvrdí vyšetřovatelé. „Domnívali jsme se, že tyto peníze budou proti podvodníkům imunní. Fond, určený pro bezbranné a staré oběti holocaustu ale ve velkém okrádali samotní jeho zaměstnanci,“ uvedl státní zástupce Preet Bharara.

Státní zástupce Preet Bharara:

„Je nechutné, že někdo krade, a ještě v takovémhle případě. Ale je to méně než jedno procento z peněz, které jsme v rámci těchto dvou programů rozdělili,“ prohlásil viceprezident poškozeného fondu Greg Schneider. V případě pachatelů jde o skupinu převážně židovských imigrantů z Ruska.

Preet Bharara
Zdroj: ČT24