Amazon raději stáhl z prodeje příručku pro pedofily

New York - Velký skandál vyvolala společnost Amazon, která do své webové knižní nabídky před dvěma týdny zařadila praktickou příručku pro pedofily nazvanou Pedofilův průvodce láskou a rozkoší (The Pedophile's Guide to Love and Pleasure). Většina kritiků to považuje za nezodpovědné kupčení s morálně závadným zbožím, i když někteří odborníci to vidí jinak. Kvůli pobouřeným reakcím veřejnosti i hrozbám bojkotem nakonec provozovatel největšího internetového obchodu v Americe ve středu raději knihu stáhl z prodeje.

Jde o virtuální příručku pro majitele čteček elektronických knih, v klasických obchodech k mání není. Autor Philip R. Greaves ji vydal vlastním nákladem. Tvrdí, že opravdoví pedofilové milují děti a nikdy by jim neublížili. Podle něj má kniha pomoci nejen pedofilům, ale i objektům jejich zájmu. „Šlo mi o to sepsat určitá pravidla, kterými by se dospělí s náklonností k dětem řídili, a učinili tak své vztahy bezpečnější jak pro mladistvé, s nimiž se stýkají, tak pro ně samotné v případě, že budou někdy chyceni,“ vysvětluje autor.

Podle rozlícených kritiků se zveřejňování podobných praktických rad rovná nabádání ke zločinu. Někteří sexuologové se ale naopak domnívají, že pomocí podobné příručky by se naopak mohl snížit počet zneužitých dětí. Psycholog a sexuolog Petr Weiss prohlásil, že by uvítal takovou příručku i na českém trhu. „Domnívám se, že když mladý muž zjistí, že je pedofilní, a dozví se, že nemusí nutně ty děti zneužívat, když se dozví, jak se vyhnout tomuto ohrožení, když se dozví, co s tím může všechno udělat, tak se sníží počet jak zneužitých dětí, tak i sebevražd nešťastných mladých pedofilů,“ uvedl Weiss.

Prohlášení Amazonu:

„Amazon je přesvědčen, že neprodávat některé knihy jen proto, že někdo může mít výhrady k jejich obsahu, se rovná cenzuře. Je na každém jednotlivci, aby se rozhodl, co si koupí.“

Hněv pobouřené americké veřejnosti se obrátil především proti prodejci, který se tradičně vyhýbá jakékoli cenzuře a nabízí zájemcům třeba i Hitlerův Mein Kampf. Nakonec to byla zřejmě právě hrozba masového bojkotu ze strany zákazníků v kritický předvánoční čas, která přiměla Amazon změnit postoj a zabránit dalšímu stahování knihy. Další tituly s dětskou erotikou ale v jeho nabídce zůstaly.

Amazon už v minulosti některé kontroverzní tituly ze své nabídky vyřadil. V roce 2009 zmizela ze stránek knihkupectví videohra RapeLay, v níž bylo úkolem hráče sledovat a znásilnit ženu a její dcery. Jiné kontroverzní knihy ale v nabídce i přes kritiku zůstaly. Knihkupectví tak nyní například přijímá objednávky na tištěnou verzi knihy o pašování drog I Am the Market: How to Smuggle Cocaine by the Ton, in Five Easy Lessons (Já jsem trh: Jak pašovat kokain po tunách v pěti snadných lekcích).