Poláci si už v restauracích nezapálí

Varšava – V Polsku začíná platit nový protikuřácký zákon. Novela zákona o ochraně zdraví, která zakazuje kouření na většině veřejných míst včetně restaurací a kaváren byla schválena letos v březnu. Kuřáci si budou moci zapálit jen v těch podnicích, kde bude dobře větraná kuřárna, oddělená od ostatního prostoru tak, aby z ní cigaretový dým nepronikal tam, kde se baví ostatní hosté. V menších kavárnách, restauracích nebo barech, které mají jen jednu místnost, si ke kávě, pivu nebo vodce lidé nebudou moci zapálit vůbec. Za porušování zákazu hrozí poměrně vysoké pokuty.

Některým majitelům gastronomických podniků se nelíbí, že stát přikazuje, co se smí a co ne v místech, která mu nepatří. „Takoví lidé jsou pro zachování podmínek, v nichž jsou zabíjeni lidé,“ poznamenal k tomu přední polský bojovník proti kouření Witold Zatoński z varšavského Centra onkologie. Kouření si každý rok vyžádá předčasnou smrt asi 40-50 tisíc Poláků, na následky pasivního kouření umírá okolo 2000 lidí.

Ti, kteří by prostor vyhrazený pro kouření zřídit chtěli, ale na to nemají dostatek peněz, tvrdí, že by jim měly pomoci tabákové firmy, jež mají zájem na tom, aby spotřeba cigaret neklesala. „Postavit kuřárnu by pro nás znamenalo výdaje ve výši okolo 100 000 zlotých, to si nemůžeme dovolit,“ řekl Rafal Stańczuk, manažer jednoho z velkých klubů v centru Varšavy. Podle Zatońského Poláci ročně prokouří asi 24 miliard zlotých (150,45 miliardy korun). Krabička nejlevnějších cigaret nyní stojí 8,64 zlotého (54,2 koruny).

V Polsku podle průzkumu Eurobarometr zveřejněného v květnu kouří 33 procent lidí, průměrný kuřák si denně zapálí asi 15 cigaretV Česku se ke kouření přiznává 26 procent lidí, což je mírně pod průměrem v celé Evropské unii, který činí 29 procent.

Majitelé ani zaměstnanci hospůdek a kaváren se však nebojí, že kvůli zákazu kouření přijdou o zákazníky. „Něco jiného by bylo, kdybychom byli jediným podnikem, kde se kouřit nesmí, ale ten zákon se týká všech,“ vysvětlil Tomasz Brzozowski z Něžného barbara. „Nedovedu si představit, že by se kvůli tomu lidé přestali setkávat u kávy či piva,“ dodal Kuba, který pracuje v kavárně u varšavského Centra současného umění.

Kouřit se nebude ani v parku či na zastávce

Zákaz kouření kromě restaurací, barů a klubů bude platit také například v parcích a na plážích, dětských hřištích, ve vlacích nebo na zastávkách veřejné dopravy. Lidem, kteří si zapálí v místech, kde se to nesmí, může cigareta vyjít kvůli pokutě až na 500 zlotých (přes 3120 korun), majitelé podniků, jež nevyvěsí informaci o zákazu kouření, se musejí připravit na pokutu ve výši 2000 zlotých. Žádné organizované zátahy na kuřáky ani provozovatele se sice podle úřadů nechystají, policie ale bude ve střehu. „Je naší povinností reagovat na porušování zákona. Pokud uvidíme kuřáka na veřejném místě, budeme muset zasáhnout,“ uvedl zástupce varšavské policie.

Jak se kouří v Evropě?

Z členských zemí EU platí zatím úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních například v Británii, ve Švédsku, ve Finsku, ve Francii či ve Slovinsku a Řecku. Naposledy protikuřácký zákon přijal španělský parlament, platit by mohl již od roku 2011. V Česku se nesmí kouřit ve veřejných budovách, ve vlacích, na nádražích a zastávkách. Kouření v restauracích je omezeno.