Fritzl se chce dát rozvést

Vídeň – Amstettenský tyran Josef Fritzl se chce nechat rozvést. Napsal to z vězení své švagrové a požádal ji, aby promluvila se svou sestrou, jestli by ho nenavštívila ve věznici a nesouhlasila s rozvodem. Informoval o tom dnes deník Österreich, který cituje z dopisů, jež si Fritzl s příbuznou vyměnili. V exkluzivním rozhovoru pro německý deník Bild se přitom Fritzl před nedávnem svěřil se svým snem, že opustí zdi věznice ještě za svého života a že se s manželkou setká a postará se o ni. Ženatý s ní je 55 let.

Fritzl skoro 24 let věznil ve sklepě svého domu svou dceru, znásilňoval ji a měl s ní sedm dětí. Loni v březnu soud poslal „amstettenskou zrůdu“ na doživotí do vězení. Rodina s Fritzlem veškeré kontakty přerušila a dům v Amstettenu, kde se případ odehrál, opustila. Budovu teď zřejmě čeká demolice.

Fritzlovi se letos v říjnu do věznice ozvala jeho švagrová Christine Rannerová z Lince. Poslala mu dopis. „Před 29 lety mi v nouzi jako jediný pomohl. Byla jsem matka samoživitelka a nutně jsem potřebovala 1500 šilinků. Peníze mi půjčil a o Vánocích mi dluh odpustil. To jsem mu nikdy nezapomněla,“ řekla deníku Österreich sestra Fritzlovy manželky. Svému švagrovi nabídla, že mu na Vánoce pošle balíček.

Po třech týdnech 75letý Fritzl odpověděl, že přijímání balíků ve věznici není možné, měl by prý ale jiné přání. „Hodně by mi záleželo na tom, kdybys promluvila se svou sestrou, jestli je ochotná se mnou mluvit. Napsal jsem jí celkem osm dopisů a čtyřikrát jsem ji prosil, aby přistoupila na rozvod. Neodpověděla,“ cituje deník z Fritzlova dopisu.

Rannerová Fritzlovi 8. listopadu odepsala, že svou sestru, „jejíž utrápená duše a tělo se pomalu zotavují“, prý nebude ke kontaktu tlačit. Svému švagrovi sdělila, že svou ženu už nikdy neuvidí. „Kdyby moje sestra s rozvodem souhlasila, je to Seppův poslední triumf. Pak by totiž po 55 letech martýria přišla ještě o vdovskou penzi,“ řekla deníku Rannerová.