Jsem hříšnice, řekla odsouzená Íránka v televizi

Teherán - Íránka odsouzená k trestu smrti ukamenováním za cizoložství a účast na vraždě manžela dnes ve státní televizi vystoupila s prohlášením, v němž se označila za „hříšnici“. Případ třiačtyřicetileté Sakíne Aštíaníové vzbudil ve světě velký ohlas a výzvy ochránců lidských práv požadujících zrušení krutého rozsudku. Íránská televize odvysílala záběry na ženu označenou jako Aštíaníová. Žena před kamerou řekla: „Jsem hříšnice.“

Televize odvysílala také vyjádření syna odsouzené, jejího právníka a dvou Němců, kteří byli zadrženi údajně za to, že se snažili pořídit rozhovor s rodinou Aštíaníové. Její syn a advokát jsou rovněž ve vězení. Tváře všech tří íránských občanů byly na záběrech rozmazány, tváře obou Němců byly zabrány jasně.

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela. Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k doznání byla donucena, a odvolala je. Navzdory tomu byla odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství.

Postup úřadů a rozsudek kategoricky odsoudilo mezinárodní společenství, včetně například Evropské unie či katolické církve. Řada politických a náboženských osobností protestovala proti ukamenování, které označovaly za „středověký, barbarský a brutální“ trest.

Íránské úřady nakonec odsouzené ženě výkon trestu změnily z ukamenování na oběšení. Začátkem měsíce se objevily zprávy, že jméno Aštíaníové je na seznamu osob, které mají být popraveny v nejbližších dnech.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí ale ujistil, že íránská justice ještě nedospěla v záležitosti paní Aštíaníové k verdiktu a že informace týkající se její údajné popravy neodpovídají pravdě. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí pak obvinil Západ z toho, že případ Sakíne Aštíaníové zneužívá k vytváření nátlaku na Írán.