V Linci odhalen gang obchodníků s kokainem

Linec - Rozsáhlé obchodování s kokainem odhalily úřady v Horních Rakousech. Organizace překupníků údajně disponovala 270 kilogramy drogy pocházející pravděpodobně z Kolumbie. Cena narkotika na černém trhu by dosáhla zhruba 60 milionů eur (téměř 1,5 miliardy korun). Po tříletém vyšetřování případu, o němž dnes informovaly hornorakouské státní zastupitelství a policie, už bylo pravomocně odsouzeno 38 osob k trestům odnětí svobody v celkové délce 113 let.

Státní zastupitelství v Linci uvedlo, že z Latinské Ameriky byla droga propašována na více míst v Evropě, mimo jiné právě do Lince, odkud byla dále distribuována po Rakousku, do Švýcarska a do Itálie. V roce 2007 dostali rakouští policisté specializovaní na boj proti obchodu s drogami informaci, že v Linci a okolí je k dostání kokain z Dominikánské republiky.

Organizaci řídila dvaačtyřicetiletá žena

Vyšetřování je nejdřív zavedlo k šéfce organizace překupníků pro Rakousko, dvaačtyřicetileté ženě původem z Dominikánské republiky. Ta řídila především pašování drogy v osobních automobilech z Nizozemska do Lince. V jednom voze bylo převáženo vždy pět až sedm kilogramů kokainu. Droga pak byla dále dodávána odběratelům ve Vídni, Štýrském Hradci, Miláně a Curychu.

Gang měl za sebou širší mezinárodně organizovanou strukturu. Její kurýři omamnou látku nejprve převáželi z Kolumbie do Dominikánské republiky, odkud pak směřovala také do Paříže, Madridu, Amsterodamu, Mnichova a Düsseldorfu. Podle APA bylo v souvislosti s aktivitami organizace v Rakousku zatčeno celkem 77 osob, z toho 24 v zahraničí. Jsou mezi nimi kromě Dominikánců a Rakušanů také Chilané, Venezuelané, Italové a Portugalci. Vyšetřováno je rovněž 145 odběratelů.