Japonská mise sondy Hayabusa k asteroidu byla úspěšná

Tokio - Po půl roce japonští vědci slaví. Potvrdilo se totiž, že sonda Hayabusa, která se vrátila po sedmileté misi zpět na zem, skutečně odebrala vzorky z asteroidu. Jde o vůbec první podobný sběr materiálu v historii vesmírných objevů. Vědci z Japonské vesmírné agentury mají v ruce důkazy, že se jejich sondě podařilo odebrat vzorky z asteroidu přímo ve vesmírném prostoru. Sonda musela zdolat celkem šest miliard kilometrů. Misi navíc od počátku provázely technické komplikace, kvůli kterým musel být termín návratu na Zemi o tři roky odložen.

Na asteroidu Itokawa přistála sonda pojmenovaná po japonském sokolovi v roce 2005. S cenným nákladem se ale vrátila až letos. Podle analýzy částeček o velikosti přibližně setiny milimetru se asteroid skládá hlavně z olivínů. „Je velká šance, že mezi materiálem, který máme k dispozici, je i prach z jiných vesmírných objektů,“ tvrdí člen vědeckého týmu Hayabusa Takaaki Noguči.

Džuničiro Kavaguči, manažer projektu:

„Je to neuvěřitelné. Splnil se mi sen. Máme potvrzeno, že 1 500 ze sebraných vzorků pochází z asteroidu Itokawa.“

Úspěch sondy Hayabusa (zdroj: ČT24)

Vědci doufají, že jim rozbor vzorků pomůže lépe pochopit historii vzniku sluneční soustavy a eventuálně i způsob vzniku života. Asteroidy totiž obsahují nejstarší stavební materiál sluneční soustavy. Sonda samotná se na zemi nicméně už nedostala. Během vstupu do atmosféry letos v červnu shořela, ještě předtím ale stačila svůj cenný náklad vypustit k povrchu ve speciálním vzduchotěsném pouzdře, které přistálo v Austrálii.

Hayabusa je teprve čtvrtým zařízením, které přivezlo vzorky materiálu z vesmíru. Předtím mise Apollo na modrou planetu dopravily horninu z Měsíce, v roce 2004 v USA přistál modul sondy Genesis se vzorky slunečního prachu a sonda Stardust v roce 2006 přivezla prach z komety Wild 2.